Новини от Пловдив » България » Йотова: Жалко е, че България поне два месеца ще стои на едно място
България Важно Политика

Йотова: Жалко е, че България поне два месеца ще стои на едно място

Снимка: БТА

„Жалко е, че в настоящата ситуация България ще стои най-малко два месеца на едно място, а е единствената в ЕС, която не е стигнала до втория транш от Плана за възстановяване“. Това коментира тази вечер във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Авторите на поправките в Конституцията искаха да няма независим служебен кабинет повече, да не бъде той определян от президента. Искаха служебен кабинет, който да осигури влиянието на моментното мнозинство от предишния парламент по време на предизборната кампания и „нашето“ МВР да прави изборите. До вчера управлявалата „некоалиция“ обаче вече не е единна в интересите си, затова и започнаха престрелките, опитите за смяната на министри, политическата нестабилност и раждането на нови кризи, за които ние предупреждавахме от началото“, каза Йотова.

Тя припомни, че през юни – юли трябва да се появи новият доклад на ЕК за върховенството на закона. „От него до голяма степен ще зависи дали някога ще имаме и сухопътен Шенген“, подчерта Йотова. Като проблем тя посочи и финансите на страната. „За тях се говореше, че ще донесат стабилност, но фактите и разсъжденията са толкова разнопосочни, че това основателно предизвиква тревога“, посочи вицепрезидентът. Тя допълни, че на фона на тези сериозни проблеми занимаването с това кой да бъде външен министър повдига въпроса защо е толкова важно и защо кандидатурата за външен министър се обвързва с изборите зад граница.

„Твърденията, че от избора на човека на този пост зависи външнополитическата ориентация на страната, са, меко казано, приказка за наивници“, посочи Йотова. Тя коментира още, че когато премиерът е и външен министър, това значи, че държавата е в изключително нестабилна политическа ситуация, че няма доверие между партиите. „От толкова много професионални дипломати, които са гордост за България, да няма кого да сложат за външен министър, ми се струва невероятно“, посочи Йотова. И допълни, че в цялата тази ситуация единственият гарант за спазването на Конституцията се явява президентската институция и президентът.

„Независимо от всички нови кризи, които се забъркват всеки ден, текстовете на законодателството се следват, и президентът Радев се опитва да бъде гарант за провеждането на честни избори в страната“, допълни Йотова. Тя отправи послание към депутатите да се работи за провеждане на нормален и честен вот, който няма да е лек, тъй като ще бъде „две в едно“. „За съжаление и този път европейската тема отново ще отстъпи и ще се говори повече за националните ни проблеми, а щеше да е хубаво да се чуе гласът на българите в рамките на цялостната европейска кампания“, коментира Йотова. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...