Новини от Пловдив » Важно » Какво е американит – болестта сред работохолиците в САЩ, отнемала по 240 000 живота годишно
Важно Суматоха

Какво е американит – болестта сред работохолиците в САЩ, отнемала по 240 000 живота годишно

В края на XIX и началото на XX век сред работохолиците в Америка се появява риск от развитие на американит, заболяване – родствено на неврастенията – което се причинява от нервно изтощение и е пряк продукт на „бързането, суетата и непрестанния стремеж на американския темперамент“, пише самоукият поп-психолог Уилям С. Садлър през 20-те години на ХХ век.

Терминът се появява за първи път през 80-те години на XIX в. и най-вероятно е измислен от английски изследовател, или, както твърди Ани Пейсън Пол, автор на книгата “ Сила чрез покой“ (1891 г.), от немски лекар. Така или иначе, не отнема много време, за да се превърне в най-популярната диагноза в страната.

Имало е спорове дали американитът въобще е болест, или просто предвестник на по-сериозни здравословни проблеми, като сърдечен удар и дори лудост. Почти всички експерти обаче обвиняват стреса, причинен от неумолимия ритъм на живот в САЩ, който само се изостря от новите технологични постижения. Някои посочват с пръст разпространението на електрическото осветление, което удължава работния ден.

Повечето експерти смятат, че единственият лек за страдащите е „да спрат и да помиришат розите„. Елбърт Хъбард, автор на книги за самопомощ от онази епоха, предлага на читателите си „да съкратят разговорите по телефона, да играят повече с децата и да оставят света да се върти малко без тяхно участие“. За твърде заетите, за да работят само по няколко часа на ден, както Хъбард препоръчва, има и редица медицински лечения, включително електротерапия и отвари с активна съставка канабис.

Сред известните личности с американит са Теодор Рузвелт, който е изпратен на уединение като част от възстановяването си; Шарлот Пъркинс Гилман, Джейн Адамс и магнатът в месопреработването Нелсън Морис, за когото се твърди, че дори е починал от него. Състоянието се наблюдава най-често при мъже на средна възраст. През 1925 г. автор в списание TIME твърди, че американитът е причина за края на 240 000 живота годишно.

До настъпването на Голямата депресия обаче американитът вече не е бил толкова актуален. В края на краищата липсата на работа означавала липса и на стрес от нея./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...