Новини от Пловдив » България » Педиатър: Коклюш може да се докаже с PCR, лекува се с антибиотик
България Важно Здраве

Педиатър: Коклюш може да се докаже с PCR, лекува се с антибиотик

Снимка: bTV

Тестът, с който се доказва коклюш, е PCR. Към момента тестът не се финансира с обществени средства. Хората се тестват за своя сметка. Това каза в bTV Новините д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар и педиатър.

При заболяването от коклюш се наблюдава цикличност през годините. През около 6-7 години може да има епидемиологични взривове, които се дължат на факта, че ваксината, която се поставя, изчерпва своето действие.

Ваксината не предпазва от това да не се разболеем, а от по-тежкото протичане. При децата и хората, които са ваксинирани, се наблюдава по-лека клиника. Детето може да кашля дълго, по цели нощи, но това е по-лекото протичане. При неваксинираното дете има по-тежко протичане“, допълни общопрактикуващият лекар.

„Най-опасно е заболяването за най-малките дечица до 6-месечна възраст. Всеки, който има бактерията в гърлото си, може да бъде разпространител на заболяването. Друга важна група са бременните жени, на които им предстои раждане. След раждането на своето бебе могат да заразят новороденото си дете. Бихме могли да бъдем преносители без да знаем. Най-важно е да не се самолекуват. Родителите да се свържат със своя лекар и да направят консултация. Като превенция трябва да спазват имунизационната програма, да се вслушват в съветите на лекарите, да не се отлагат ваксини и да не разписват, че отказват ваксинации. Така те поемат отговорност не само за здравето на своето дете, но и на всички останали хора“, коментира педиатърът.

Всички деца, родени през 2012 година, подлежат на задължителна имунизация тази година. Могат да направят имунизация в максимално кратки срокове. Децата на 6-годишна възраст, родени през 2018 година, също подлежат на задължителна имунизация“, уточни тя.

Коклюшът се разпространява по въздушно-капков път – когато си говорим, когато общуваме в колектив. Заразността е много висока. И здравите, и болните могат да бъдат преносители. Ако детето има симптоми, хубаво е да го отстраним от колектив, да се консултираме с лекаря, да изключим това заболяване и да не се поставяме в риск. Когато има епидемичен взрив в дадено училище или колектив, се налага карантиниране. Лекарите и медицинските сестри трябва да следим имунизационните програми на децата. Ако има пропуск – детето да бъде насочено да се ваксинира, коментира още д-р Даскалова.

Според нея не е необходимо въвеждането на мерки като задължителното носене на маски в градския транспорт.

Заболяването се причинява от бактерия. Когато се хване навреме с точния антибиотик, унищожаваме този микроб в нашите носоглъдки и дихателни пътища. По този начин не можем да го разпространим и не сме заразни за околните. Най-важно е клиничното протичане на заболяването. Всяка кашлица, която трае повече от седем дни и е с пристъпен характер до повръщане, ни навежда на мисълта за коклюш, обясни тя./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...