Новини от Пловдив » България » Президентът Радев: Главчев все още не разбира с какво се е заел като премиер
България Важно Мнения Политика

Президентът Радев: Главчев все още не разбира с какво се е заел като премиер

Румен Радев

Президентът Румен Радев определи предложението на Димитър Главчев да поеме МВнР като „авангардно”. „Аз съм казвал много пъти – в момента, в който ми подадеш човек, на когото имаш доверие, веднага ще издам указ. Имаме и множество прекрасни дипломати, които са готови да поемат министерството и да свършат много по-добра работа от Митов. Посъветвах го да проучи повече нещата, защото все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство.”, коментира пред журналисти държавният глава.

„В понеделник сутринта ще направим последен разговор. Ако той държи, аз приемам всички негови предложения. Намесвам се в неговата работа само когато нещата излязоха извън контрол. Важно е това правителство да успее, Главчев също. Да осигури нормална среда за провеждане на изборния процес. Надявам се да осъзнае с какво се заема. Важно е и какъв екип от заместници се сформира”, допълни Румен Радев.

Макар да му отне почти седмица, господин Даниел Митов заяви, че ако го бях назначил на поста външен министър, щеше да изпадне в сериозен конфликт на интереси. Министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина, а това няма как да стане, когато на поста е заместник-председател на партия, която е участник в изборите. Не съм защитавал Стефан Димитров, аз съм против зам.-председател на партия да участва в кабинета, който организира изборите“, каза още президентът.

„Аз имам доверие към всеки един от министрите, колкото да разпиша указа по предложение на Главчев. Като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо напъните им за промени в Конституцията роди едно недоносче, което ни сервира този хаос. Ужасно нелепо е хора, които до вчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, сега да им се привижда, че аз се коалирам с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е смехотворна“, смята той.

„Договорът с „Боташ” е за достъп до терминалите за втечнен газ. Има пет в турция с капацитет близо 30 млрд. Той бе сключен в критични обстоятелства. Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези възможности, за да продава газ, да печели България, не само да транзитираме? Защо по време на управлението им два пъти „Булгаргаз” се докарва почти до фалит?”, попита Радев.

Той допълни: „Нека погледнем цифрите. За миналата година консумацията е 2,7 млрд. Един милиард идва от Азербайджан. При положение, че те не се възползваха от това да доставят втечнен газ от „Боташ”, запитайте се останалия 1 млрд. откъде е, кои са посредниците, на каква цена е?”

Президентът отново се върна към политическата обстановка в страната, заявявайки: „Несериозно е, олекваме всеки ден да издаваме указ за министри, които са назначени преди седмица и кандидатурите им са мотивирани именно от премиера, който иска сега да бъдат отстранени.”

„Отговорност за хаоса носят партиите в парламента, които сътвориха това недоносче и генератор на хаос промените в Конституцията. Каквито и опити да се правят за прехвърляне на отговорност върху президента, ако Главчев отвори Конституцията, ще открие, че Министерски съвет ръководи и вътрешната, и външната политика на страната. Аз издавам указ. Представяте ли си зам.-председател на партия да участва в организирането на избори, в които самата партия взима участие?”, попита още Радев.

Президентът откри международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента. Спортното събитие се състои за 11-и път и тази година ще събере над 1500 участници от 20 държави. Откриването бе в зала „Асикс Арена“ в столицата.

Турнирът е част от събитията на инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“, която насърчава и подкрепя физическата активност сред българските деца и младежи чрез извънучилищни спортни занимания. Румен Радев ще приветства състезателите и ще предаде на организаторите Купата на президента, която в края на турнира ще бъде връчена на отборния победител.

Инициативата „Спортувай с президента“ беше обявена от президента Румен Радев през 2019 година./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...