Новини от Пловдив » Градът » Приемат заявки за участие в конкурса за Националната награда „Христо Г. Данов“ до 17 май
Градът Култура Общество Пловдив

Приемат заявки за участие в конкурса за Националната награда „Христо Г. Данов“ до 17 май

Министерството на културата и Община Пловдив обявиха годишния конкурс за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Срокът за кандидатстване е до 17 май 2024 г. включително.

Отличията са учредени през 1999 г. от Министерството на културата и Община Пловдив и предвиждат присъждането на годишни конкурсни награди в следните категории: „Българско издателство“; „Автор на българска художествена литература“; „Преводач на художествена литература“; „Автор в областта на хуманитаристиката“; „Автор на издание за деца“; „Художник или дизайн и оформление на книга“; „Представяне на българската книга“; „Библиотечно дело“, както и на Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура (връчвана от министъра на културата).

В конкурса могат да участват физически и юридически лица. За наградите се кандидатства само с първи издания и нови преводи, а в конкурсните раздели се присъждат малка пластика, парична награда и диплом – за носителите на наградата, както и диплом – за номинираните.

За да е валидно заявлението за участие в конкурса, до 17 май т. г. кандидатите трябва да предоставят безвъзмездно 2 (два) екземпляра от предложените от тях книги, придружени от формуляр, който може да се изтегли от сайта на Министерството на културата.

Адресът за изпращане по пощата на книгите и на формуляра за кандидатстване е: Министерство на културата, София 1040, бул. „Александър Стамболийски“ № 17, за дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“.

Присъждането на наградата се извършва в два кръга. В първия кръг се определят номинациите, а във втория кръг се взема решение за награждаване.

Имената на победителите в конкурса ще бъдат обявени на официална церемония на 7 юни 2024 г., в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

Пълен текст на обявата, формуляр за участие и статут на конкурса могат да се изтеглят от официалната страница на Министерството на културата.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...