Новини от Пловдив » Важно » САЩ придвижи пакет на стойност 95 млрд. долара за Украйна и Израел
Важно Войната в Украйна Свят

САЩ придвижи пакет на стойност 95 млрд. долара за Украйна и Израел

Камарата на представители на Конгреса на САЩ прокара законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, предвиждащ помощ за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион, при широко двупартийно гласуване, преодолявайки твърдата съпротива от страна на част от Републиканската партия, която го блокираше в продължение на месеци, предаде Ройтерс.

Процедурното гласуване, което бе одобрено с 316 гласа „за“ срещу 94 гласа „против“, с по-голяма подкрепа от страна на демократите, отколкото от страна на републиканците, които имат минимално мнозинство в долната камара на Конгреса, даде ход за приемането на пакета, подобен на мярката, която бе одобрена през февруари от Сената, в който Демократическата партия притежава по-голям брой места.

Оттогава президентът на САЩ Джо Байдън, лидерът на демократическото мнозинство в американския Сенат Чък Шумър, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл и лидерът на демократите в Камарата на представителите настояват за гласуване на законопроекта в долната камара на Конгреса. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, част от Републиканската партия, се въздържа от гласуване, заради съпротивата на малка, но гласовита част от своята партия, отбелязва АП.

Освен помощта за съюзниците на САЩ, пакетът включва разпоредба за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна, както и налагането на санкции, насочени срещу палестинската въоръжена групировка „Хамас“ и Иран. Законопроектът има също така за цел да принуди китайската компания „БайтДенс“ (ByteDance) да продаде американските си активи, свързани с платформа „ТикТок“ или да бъде забранена в САЩ.

Законопроектът предвижда повече от 95 милиарда долара за подпомагане в областта на сигурността, включително 9,1 милиарда долара за хуманитарна помощ, за която настояваха демократите.

Ако Камарата на представителите приеме законопроектът, както се очаква, Сенатът ще трябва да последва примера ѝ, след което мярката да бъде предоставена на Байдън, който да я подпише, за да се превърне в закон.

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови да се върнат през уикенда, ако е необходимо.

Някои консервативни законодатели се противопоставят на помощта за Украйна, а кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп отправи смесени послания по въпроса, отбелязва Ройтерс./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...