Новини от Пловдив » България » Проф. Андрей Пантев: Националната ни цел трябва да бъде да се мразим по-малко
България Важно Мнения Политика

Проф. Андрей Пантев: Националната ни цел трябва да бъде да се мразим по-малко

Проф. Андрей Пантев
Проф. Андрей Пантев

Националната ни цел трябва да бъде да се мразим по-малко. Нашите родители са погребани в тази земя, вероятно и ние ще бъдем поглебани тук. Казваме на един език, „мамо“, „любов“.  Това заяви пред БНР историкът проф. Андрей Пантев.

„Всичко започва на битово ниво. Има нещо специфично. Винаги е имало такива политически разправии. При всеки народ съществува разделение. От политически кризи и безизходици се излиза след своеобразно пречистване. След края на Първата световна война българското общество е било не по-малко разделено. „, коментира историкът.

Манталитетът ни през последните 50 години е винаги да търсим чуждо одобрение. Това ни прави доста дребни в очите на света. С нашето героично милано, има отношение към нас като хора, които са винаги със силните, но и винаги губят“, коментира проф. Пантев.

Той дори допуска, че съществува опасност от нова национална катастрофа, изразяваща се в сериозен демографски срив.

„Никой няма да страда, ако ние, българите сме малко или изчезнем. Нашите внуци ще понесат тази горчивина. Няма защо да смятаме, че сме център на вселената, за нас е важно да не изчезнем“, каза той.

Той посочи в предаването „Неделя 150“, че трябва да останем обединени от общия език, музика и поезия.

„Не е задължително да мислим еднакво. Трябва да знаем, че това е нашата земя. Не е абстрактно разбиране. Принадлежността към един народ може да бъде възвишена, независимо от личните разочарования“, обяви той.

Проф. Пантев изказа предположение какво ще пише в учебниците по история за последните 5 години. „Безлично време с много малко личности, да не кажа никакви. Българската исторя е имала злодеи, но те са били повече личности, въпреки злото, което са носили в себе си. Ще кажат, че е имало едно раболепно подражателство, при което да кажеш – нас ни одобряват в чужбина, е гаранция за престиж. Навремето е било обратното“, каза той.

Трябва да има равномерна информация за войната в Украйна, посочи още историкът.

„Самият факт, че се забраняват руските излъчвания, буди интерес към тях. Важни са нашата реакция и филтри за информация“, каза той. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...