Новини от Пловдив » България » Валентин Василев и Борислав Великов с коментар са служебния кабинет и предстоящите избори
България Важно Избори 2024 Политика

Валентин Василев и Борислав Великов с коментар са служебния кабинет и предстоящите избори

Служебният премиер Димитър Главчев официално пое поста на външен министър, а съветникът му по външната политика Миглена Плугчиева подаде оставка. Какво следва за служебния кабинет?

„Не му е работата да бъде и външен министър, няма понятие от дипломатическата кариера. Опасението, че външният министър може да измени външнополитическия курс е несъстоятелно, той само представя България, курса го определят правителството и парламентът в определени случаи“, коментира бившият министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов – Валентин Василев, в студиото на „България сутрин“.

По думите му хаосът в служебното правителство продължава, а добрата новина е, че това може да се случва още само 2-3 месеца.

„Да не се лъжем – това правителство е на ГЕРБ и е временно, то е консултирано с Бойко Борисов, друга алтернатива няма. Това, че се сменят толкова скоро министри, говори, че в ГЕРБ има някакво движение, нещо не е съвсем точно“, убеден е Василев.

Според председателя на 39-ото НС доц. Борислав Великов, вероятно Конституционният съд ще отмени законодателните промени, които ограничават кръга от лица, които могат да бъдат назначени за служебен премиер.

„Работата на това правителство е свързана с изборите, има задачи, които изостават като ПВУ, вторият транш от около 1,5 млрд. лв. още не е дошъл. Надявам се, че това служебно правителство ще изкара не повече от 3 месеца, да дойде редовното правителство, иначе Еврозоната и Шенген ще видим през крив макарон“, заяви доц. Великов.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази позицията си, че и след тези избори ДПС ще бъде важен фактор в следващото НС.

„ДПС ще стане незаобиколим фактор и в 50-ото НС, от ГЕРБ ще зависи в голяма степен каква коалиция ще се формира, ще има коалиция, редовно правителство. Основната загуба ще бъде при ПП-ДБ, те нямат достатъчно добри структури, нямат време, хора, опит да създадат кадри по места. Ще им бъде много трудно, техният залез като че ли е предизвестен“, прогнозира бившият председател на НС.

И според Валентин Василев ДПС е най-сигурен като резултат на предстоящите избори: „Около 350 000 гласа имат те на всички избори и в зависимост от избирателната активност, ако е много голяма, ще имат около 12%, ако е малка – ще отидат на 15%“.

Василев определи ПП-ДБ като бъдещите най-големи губещи на изборите.

„Ако бяха останали опозиция, щяха да имат в момента много по-добра позиция. Започнаха да издигат кадри, които или не бяха подготвени, или не бяха дясната кръвна група – това е предателство към избирателите. От няколко дни насочват ударите си към ДПС и Пеевски, не към ГЕРБ. Имам чувството, че не си затварят вратата към следващо управление с ГЕРБ“, каза още гостът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...