Новини от Пловдив » България » ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
България Важно Избори 2024 Политика

ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите

Росица Матева

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. До момента 10 партии и 8 коалиции са подали документи за участие в изборите. Утре в 17:00 часа изтича срока за регистрация в ЦИК. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

В петък са назначени онези РИК – 24, за които не бяха постигнати съгласия при консултациите при областните управители и от събота вече работят. За гласуването извън страната ЦИК прие решение за списъка на държавите – 60 страни със 776 места, като най-много са в Турция, Великобритания и Германия, информира БНТ.

„Днес беше активирана възможността за заявления за гласуване извън страната. Вече повече от 150 заявления са подадени. Има и непотвърдени заявления, които могат да видят на сайта на ЦИК. До 14 май могат да подават заявления. От 25 април ЦИК ще приема документи от инициативни комитети за независими кандидати за ЕП. От 25 ще започне и регистрацията на кандидатските листи за ЕП. А кандидатските листи за Народното събрание се подават в РИК, като до  7 май трябва да се подадат.“, обясни още тя.

От 25 април в ЦИК могат да подават документи за наблюдатели от НПО-та. На страницата на ЦИК са публикувани адресите на секциите, които са над 11 800.

За ЕП право на глас имат 6 157 220 българи, а 6 639 439 избиратели могат да гласуват за националния парламент. Разликата е, че за ЕП има изискване за уседналост – настоящ адрес в България или държава-членка на ЕС“, поясни Росица Матева./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...