Новини от Пловдив » Пловдив » Съседи в Стария Пловдив: От 2020-а година пращаме сигнали, че къщата ще падне (ВИДЕО)
Инциденти Мнения Пловдив Посоки Район Централен

Съседи в Стария Пловдив: От 2020-а година пращаме сигнали, че къщата ще падне (ВИДЕО)

Хайк Гарабедян: Първо помислих, че е земетресение, а то съседната къща рухнала.

При срутването помислих, че става земетресение. По инстинкт тръгнах да бягам навън, оказа се, че е по-малкото зло. Хубавото в случая, ако може да се нарече хубаво, е че няма жертви. Така коментира пред камерата на ПловдивПрес Хайк Гарабедян, чийто дом е точно под срутената къща в Стария град на ул. „Васил Кънчев“№2.

Както ПловдивПрес писа, 100-годишната постройка рухна днес следобед и изплаши цялата махала в района под постоянната експозиция на Димитър Киров – Ди Киро и една от сградите на Музикалната академия.

„Къщата се срути между 14,30 и 15 ч. следобед, но това го предвещаваха редица инциденти през годините – от 2020 г. падат отломки, керемиди, гради, за което сме подавали десетки сигнали до институциите. До голямата община, до район „Централен““, обясни Гарабедян.

Последният сигнал бил изпратен до ресорния зам.-кмет по строителстовто Тодор Пашов на 13 март. Оттогава са минали повече от 30 дни, а ние нямаме никакъв отговор докъде е стигнала преписката, чуди се Гарабедян.

Чудо е, че няма пострадали при рухването на къщата, защото всеки ден по улицата минават студенти, които отиват към АМТИИ. Отделно оттук минава и голям туристически поток. Ние също се притесняваме и вървим много бързо докато се прибираме вкъщи или излизаме навън, защото оградата и къщата са силно наклонени, а въпрос на време е останките да се срутят към нашия имот, който е в непосредствена билзост, коментира Хайк Гарабедян.

Неясен остава въпросът за собствеността на рухналата къща. Преди няколко години старите собственици я продали и се изнесли, и оттогава никой не живее тук. От 2020 година постройката започна бързо да се руши, изрежда хронологията Хайк Гарабедян. Той настоява общината да каже чия собственост е имота, за да може някой да носи отговорност.

Не е ясно още и дали къщата е паметник на културата, въпреки, че е най-старата в махалата и е може би на над 150 години. Била е частично ремонтирана и достроявана след земетресението през 1928-а година. Тогава е изградена и тухлената стена откъм южната страна. Останалото е кирпич, каменна зидария и гредоред.

Голям проблем ни е статутът на къщите, които се водят паметници на културата и ремонтът излиза непосилно скъп, коментира пред ПловдивПрес и друг съсед Симон Тютелян, директор на арменското училище „Виктория и Крикор Тютюнджан“.  Моята къща също е напукана, но всеки ремонт трябва да го съгласувам с НИНКН, следват преписки, забавяне, оскъпяване, изрежда Тютелян, докато разчиства входа на двора си, затрупан с камъни и греди от рухналата съседна къща.  „Ето, нашата стара къща също е тръгнала надолу, но за да я ремонтирам трябват много пари и непосилна бумащина“, вдига рамене Тютелян. Човекът се успокоява, че поне електричеството на рухналата съседна къща е изключено, за да не стане пожар.

Още

Къща рухна в Стария град СНИМКИ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...