Купуването на козунаци онлайн крие рискове, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните. От Агенцията съветват купувачите да проверяват дали агнешкото месо има задължителния печат. Той носи гаранция, че месото е минало официален преглед от ветеринарен лекар и е маркировка, гарантираща безопасност. Нужно е също обозначение дали месото е било замразено и след това охладено, както и държавата на произход.
Важно е да се гледа и маркировката на яйцата. Тя започва с цифра за начина на отглеждане на кокошките. Следват две латински букви – страната на произход, след което е регистрационният номер на административната област на страната и последните три цифри са самият производствен обект. Над 2000 проверки са направили от Агенцията по храните през последните две седмици, в които се следят продукти за предстоящите празници. Установени са 250 килограма храни с неясен произход, които са насочени за унищожаване.