Новини от Пловдив » Важно » И една градинка за 5 млн. лева! Ако не е кражба, то е глупост голяма!
Важно Мнения Община Пловдив Пловдив Важно Разбор Район Централен

И една градинка за 5 млн. лева! Ако не е кражба, то е глупост голяма!

  • Никога този парк не е бил назоваван „Дондукова градина?!  Тези, които сега настояват конюнктурно да я кръстят на Иван Вазов или не са чели проекта и документите за обществена поръчка, или откровено лъжат
  • Алеите са с чисто нови павета, при положение, че Общината притежава хиляди тонове на склад. Поне по документи.

 

Спас КУЗОВ


Градската градина никога не е назовавана „Дондукова“ в официален документ. Това ни убеждаваха кметът на „Централен“ Стаменов и историкът от архива Георгиев при официалното откриване на обекта преди дни.

Успоредно с рязането на летата и фойерверките, обявиха намерението си да я прекръстят от Дондукова на Вазова градина. Сякаш се срамуват, че навремето руски княз е разпоредил да се разчисти еничарското гробище и върху него да се направи място за разходки на свободните вече пловдивчани и гости.

За тези, които сега ще скочат да критикуват, да са спокойни, че нямаме нищо против градината да носи името на великия Иван Вазов. На него е кръстена най-красивата улица на Пловдив, Народната библиотека и т. н. Но когато това се прави в конюнктурна среда, всяко начинание губи смисъла си и потъва в безвремието. Пресни примери са Джумаята, която, дори много пловдивчани не знаят, че се казва официално площад „Римски стадион“, или че Гроздовият пазар всъщност по документи е пл. „Независимост“ и така нататък. Има и пародийни примери с булеварди – „Руски“ е минал през серия от покръстителни акции – „Цар Освободител“, бул. „Хитлер“, за кратко и „Сталин“ след 1944 година.

Но да се върнем на Дондуковата градина. Или Градската, а скоро може би Вазовата.

Като попрелисти страниците на обществената поръчка, човек остава с впечатление, че кметът на „Централен“ Стаменов или не е чел проекта, или има къса памет. А също така не е надничал в официалната страница на Община Пловдив. Там ясно е посочено „Дондукова градина“. И че „Дондуковата” градината е обявена за паметник на парковото изкуство (ДВ, бр.41 от 19.05.1992 г.) и със заповед на НИПК № 37/12.11.1993 г. в режим на опазване на исторически зелени площи в ЦГЧ.

Ако никога не се е казвала така, то тогава цялата документация по проекта излиза, че е нередовна.

Защо тогава да не направим градски референдум и да включим във възможните варианти и името на кап. Александър Бураго – Освободителят на Пловдив? Неговият паметник също е там.

Капитан Бураго умира няколко години след войната, защото при форсирането на река Марица се простудява, поваля го пневмония и повече не се възстановява.  Лекувал се е в Португалия, но дробовете му са унищожени от коварната болест. Сега една малка улица и един квартал носят името на Освободителя на Пловдив.

Името обаче е друга тема. По-важната е въпросната поръчка от близо 5 млн. лева, пръснати за този сравнително скромен обект със стотина пейки, малко озеленяване, два шадравана и три алеи накръст, пък бил той и паметник на парковото изкуство.

Безформени, само с една горе-долу права страна, новите павета видимо са с по-лошо качество от старите. Но пък на кого му пука?

Защото, ако се съди по разходите за тази малка градина в центъра, Пловдив е много богат град и стари павета не може да ползва за алеи. Това не е първият пример за прахосани народни пари. Като паметник на глупостта се чернеят изгнилите вече дървени бараки на Зоологическата градина край Гребната, а пловдивчани още се чудят къде край клетките за животни са пръснати близо 5 млн. лева, а се готвят да потрошат още 6 млн.

Общината си купува нови павета, защото така е заложено в проекта на ландшафния архитект. Точка. 

Убеждения от този аршин са обидни за интелекта на обикновения пловдивчанин. Сякаш старото паве ще загрози обновената градинка? Не, ще придаде автентичен облик от старото време, когато Пловдив се е хвалил с новите си павирани улици. Както квартал „Капана“ се превърна в основна туристическа атракция на града. Има и други примери – ул. „Отец Паисий“, прясно павираната ул. „Христо Г. Данов“ в участъка край Градската градина.

Общината обаче купува павета за милиони, при положение, че притежава (поне по документи) хиляди тонове гранитна настилка, изровена от последните години от основни булеварди и улици в града. Да припомним само част от тях – бул. „Васил Априлов“, бул. „Руски“, ул. „Даме Груев“, „Петко Д. Петков“, бул. „Македония“. И други, списъкът е дълъг.

По сметки на стари общинари, само за последните 15 години, от пътната мрежа на Пловдив са добити над 20 хил. тона павета, а в складовете на „Градини и паркове“ и в частни фирми на съхранение сега трябва да има поне половината, и то в най-песимистичния вариант. Помните ли как бившият кмет Иван Тотев обясняваше, че всяко паве ще има ЕГН и няма къде да изчезне?

Тоест поне 10 хил. тона павета от най-добро качество – сиенит се съхраняват в складовете, но Община Пловдив купува нови, за разкош на градинката пред кметството на район „Централен“.

В същото време през годините периодично избухват скандали за дарения на павета на обществени и частни организации.

На милионера Атанас Рогачев му подариха 70 хил. павета, за да си облагороди кортовете за тенис под Джендемтепе (които пък взе за 17 хил. лева от БДЖ, но това е друга тема).

На един колеж също му дариха десетки хиляди павета. На Пловдивската митрополия бяха дарени над 200 хил. павета за покриване на алеи и дворове в манастири и църкви.

Впрочем, историята с ремонта да Дондуковата градина или както там решат да я кръстят, напомня на ремонта на Цар Симеоновата градина, където също потънаха 11 млн. лева и досега никой няма смислено обяснение за какво бяха похарчени тези пари. Да припомним, че преди Пловдив имаше Пеещи фонтани и лодки в езерото, а сега има шадраванче с цветни лампи и бутафорно езерце, чието дъно се люспи на първия месец при пълненето му. 

За финал ще маркирам една друга история, която познат строител ми разказа преди години по време на Тройната коалиция. След едно от поредните наводнения, човекът направил проект за изчистване и обезопасяване на коритото на една селска река и пресметнал, че всичко ще струва 30 хил. лева. Когато подал документите обаче, от съответната община го извикали и му обяснили, че този проект ще излезе 350 К, а формулата е 50Х50. „Веднага се съгласих, 150 бона не се отказват“, сподели ми след години моят познат.

Къде са паветата на Пловдив и защо реконструкцията на една сравнително малка градска градина  глътна колосалните 5 млн. лева? 

Четете скоро разследването на ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...