Новини от Пловдив » Градът » С Дионисиево шествие бе открито десетото юбилейно издание на „Дефиле вино и гурме“
Градът Кадър на деня Общество Пловдив

С Дионисиево шествие бе открито десетото юбилейно издание на „Дефиле вино и гурме“

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле вино и гурме“ започна днес в Пловдив с традиционно Дионисиево шествие, водено от бог Дионис, в чиято роля влезе артистът от Държавна опера – Пловдив Владимир Василев. Към него се присъединиха кметът на Пловдив Костадин Димитров и председателят на УС на Съвета по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев. Под звуците на красивите ритми на фолклорен ансамбъл „Тракия“, шествието измина пътя от площад „Стефан Стамболов“ до Туристическия информационен център в Стария град, където се състоя церемонията по официалното откриване.


В приветствието си председателят на УС на Съвета по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев поздрави специално Костадин Димитров, затова, че от 16 години е първият кмет на Пловдив, уважил шествието.
„Вече 16 години организираме подобни събития в Пловдив, като целта ни е да превърнем града в 4-сезонна туристическа дестинация. Сензацията е, че за пръв път от 16 години пловдивски кмет присъства на шествието. Градът ни не е ски или морски курорт, но компенсира с толкова много природни, културни и археологически забележителности, че може да привлича туристи по всяко време на годината. Както казва народът „Няма лошо време за пиене на хубаво вино“, посочи Любозар Фратев и обеща събитието да е „пивко, вкусно, интересно и полезно“.


„Фестивалът „Дефиле вино и гурме“ постига няколко неща – показва на туристите Стария град – емблемата на Пловдив, представя им неповторимия вкус на традиционната българска кухня и ги запознава с разнообразието на българските вина, които те започват да ценят все повече“, подчерта кметът Костадин Димитров. Той пожела на добър час на събитието и благодари на организатора и председател на УС на Съвета по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев, затова че вече толкова години се ангажира с провеждането му и популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация.


Сред официалните лица, които присъстваха бяха секретарят на Президента на България по въпросите на туризма, културата, духовността и образованието Илин Димитров, заместник-министрите на туризма Павлин Петров и на земеделието – Деян Стратев, областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, председателят на Съвета на настоятелите на УХТ – Пловдив проф. Пламен Моллов, общественици, пловдивчани и гости на града.


„Дефиле вино и гурме“ продължава на 11 и 12 май. Общо 16 локации в Стария град са сцена за 55 участника, сред които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът е цели три дни – петък, събота и неделя и е прекрасно допълнение на празничната Великденска седмица.
На 11 май /събота/дегустациите са от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 12 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч. Локациите в които се дегустира вино и гурме продукти са: Галерия „Енчо Пиронков”, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов – Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Галерия Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Хиндлиян“ /нова локация/, Къща „Георгиади”, Къща „Недкович“, Къщата на Иван Черноземски, „Данчовата къща“ и Хотел „Бел Вил“.


Посетителите на фестивала могат да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон е равен на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт, от който посетителите могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.


Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година. „Дефиле вино и гурме 2024“ се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...