Безспорно черешата на тортата на Фестивала на ягодата в Кричим е шоуто на Ути и екипа му. Хората наобиколиха огромния тиган от челник на локомотив и гледаха как се вари конфитюра.
За приготвянето на сладкото изкушение, освен ягоди, майсторът използва и рози.
„Рецептата на Ути е тайна, но запомнете – трябва да има баланс във вкусовете“, коментира пред ПловдивПрес кулинарният иноватор Ути Бъчваров.
Когато сладкото беше готово, Ути и помощниците му раздадоха безплатен сладолед, обилно полят с ароматния и вкусен ягодово-розов топинг.
Вторият ден на събитието беше официално открит от кмета Атанас Калчев.
Гости са областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, съветникът по аграрната политика на президента и бивш земеделски министър Явор Гечев, по култура и образование Пламен Славов.
След като приготви вкусотията, Бъчваров тръгна по щандове да оценява най-вкусната ягода.
Спира се пред всеки производител с въроса: „Коя е вашата най-вкусна ягода? Искам вие да ми дадете да опитам!“.
Кулинарният майстор е и в журито за избор на най-вкусната ягода, в рамките на фестивала на ягодата в Кричим.
Кричим гъмжи от народ, хората обикалят щандове, опитват ягоди и кебапчета. Изпиват се и много литри домашно приготвен сок от вкусния плод, има даже и ягодови шишчета и още разнообразни кулинарни изкушения.
Тук е пълно и с кандидати за депутати от целия политически спектър.
Химнът на Кричим също беше изпълнен на празника, а също и специална песен, посветена на ягодарите.
Още по темата:
Кричим се превърна в столицата на ягодата (ВИДЕО и СНИМКИ)