Новини от Пловдив » Важно » Вълна от гняв в район „Тракия“, кметът Гатев тъпче инициативата „Дом за бездомните животни“
Важно Екология Истории Пловдив Пловдив Важно

Вълна от гняв в район „Тракия“, кметът Гатев тъпче инициативата „Дом за бездомните животни“

Вълна от гняв се надига сред природозащитници в район „Тракия“, а и в целия Пловдив заради решението на районния кмет Георги Гатев да премахне караванка за хот-дог в парк „Лаута“, чийто собственик подкрепя инициативата „Дом  за бездомните животни“.

Хората са възмутени, след като получили известие на 10 май, че обектът ще бъде вдигнат. Мотивът на управника на района е, че паркът не е място за търговска дейност.

„Каква е дейността тогава на останалите търговски обекти – караванката за италиански сладолед и тази за пиците, които остават? Явно инициативата на доброволците, които вършат работа на общината, със собствени средства е търговска, но продажбата на сладолед и пици е в обществена полза!?“, възмущават се природозащитниците.

„Общината не само не дава стотинка за справяне с проблема за бездомните животни, но и когато сами търсим начин да ги набираме, демонстративно ни се отказва“, коментират авторите на петиция с настояване караваната за хот-дог да не се пипа, за да може нейният собственик да продължи да заделя стредства за инициативата „Дом  за бездомните животни“.

Ето част от мотивите, с които хората молат за помощ и за подкрепа на петицията. Публикуваме без редакторска намеса:

Моля да подкрепите искането ни да остане караванката в парк Лаута Пловдив, която работеше  в подкрепа на бездомните животни.

Караванката за хот-дог на алеята в Парк Лаута Пловдив, вече трето лято работи, като помага на МГИ / местна гражданска инициатива/ “ Дом за бездомните животни“.

С лични средства, от бакшиша или дарени малки суми от клиенти, собственикът на караванката помага на каузата в помощ за бездомните четириноги.

Благодарение на инициативата в кв. Тракия се поставиха 21 къщички за бездомни кучета и котета, бяха платени стотици левове за лечението на много бездомни животни, а други намериха стопани и ДОМ.

Тогавашният кмет г- н Константин Димитров, понастоящем вече кмет на гр. Пловдив, подкрепи каузата, което донесе популярност и на квартала.

Днес обаче се оказа, че пречим на някого ! Завидя ли ни някой, че работим и се трепем в студ и пек за залъка си, от който заделяме за бездомните не знам, но днес настоящият кмет на р-н Тракия в Пловдив, отказа да поднови разрешителното за работа на караванката.

Мотивът на отказа е че паркът не бил за търговска дейност!
В него обаче има още два търговски обекта в съседство, караванката за италиански сладолед и тази за пиците, които обаче остават ?
Явно инициативата на доброволците, които вършат работа на общината със собствени средства е търговска, но продажбата на сладолед и пици е в обществена полза!
Законът отново се прилага избирателно на “ ваши“ и “ наши“ и не всички сме равни пред него!
Само за няколко месеца на власт и цяла Тракия „пропищя“ от новия си кмет и неговите „мъдри “ решения, каквито р-н Тракия не помни да е имало такива:
1. Първото беше преди около два месеца, когато кметът Георги Гатев издаде заповед за забрана влизането на кучета в същия този парк Лаута. Тогава всички живущи в квартала трябваше да правят график за разхотките си и да ги редуват между децата и домашните си любимци, защото заедно не можеше да ги рахождат. Разбира се това събуди недоволството на хората и бързо кметът отмени неразумната си заповед.
2. Второто беше малко след това, когато стана ясно, че на зелената зона между блоковото пространство на три блока в Тракия, която е игрище на децата от години и поколения израстнаха там, г-н Гатев ще строи детски ясли, при алтернативата на много други по-подходящи терени за тази цел. Отново гражданите се „надигнаха“ и този абсурден проект беше отменен.
3. Третото беше днес с отказа да се издаде разрешително на караванката в подкрепа на бездомните животни да работи и да се махне от парка.

За информация, съгласно Закона за защита на животните, в задължение на общините е да полагат грижи за бездомните животни. Разбира се общините, нито действат, нито имат пари за това, но и когато доброволците сами търсим начин за набиране на средства се оказва, че общината не допуска гражданската инициатива, с което нарушава и още едни закон за прякото управление на гражданите в държавната и местната власт.
Местните избори минаха и гражданските инициативи вече не са потребни, но
проблемът с бездомните остава, само, че там “ горе“ в офисите на Общината с климатик и кожен диван, бездомничета няма, те са размазани по улиците, тровени, бити и мръзнещи по улиците !

Моля да подкрепите с подпис искането ни до кмета на р-н Тракия в гр. Пловдив г-н Георги Гатев да възобнови дейността на караванката в Лаута, която е в подкрепа на МГИ “ Дом за бездомните животни“ !

Може да ни следите и във Фейсбук,  за новини по случая и евентуално организиране на протест при липса на действие от Общината!

Очаквайте продължение!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid035L6hEzwiHeo6aFHT7Kz7hFbXayEeRtQUz9aWsGBJ9UKBAcTL

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...