Новини от Пловдив » Важно » Мицотакис: Новият президент на РСМ застрашава европейското ѝ бъдеще
Балкани Важно РСМ РСМ Свят

Мицотакис: Новият президент на РСМ застрашава европейското ѝ бъдеще

Кириaкoc Мицoтaкиc
Кириaкoc Мицoтaкиc

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предупреди, че амбициите на Скопие за присъединяване към Европейския съюз са застрашени, ако Преспанското споразумение бъде нарушено.

Мицотакис осъди поведението на новоизбрания македонски президент Гордана Силяновска-Давкова, която нарече страната си „Македония“, а не с конституционното ѝ Северна Македония, при клетвата си на 12 май.

„Провокативното решение на новия президент да наруши официалния текст на клетвата си и да нарича страната си с друго име представлява незаконна и неприемлива инициатива. То нарушава Споразумението от Преспа и конституцията на нейната държава. Силяновска също така подкопава бъдещите перспективи на своята страна“, написа Мицотакис във Facebook.

„Добре известно е, че като опозиция партия „Нова демокрация“ гласува против споразумението от 2019 г. Всъщност тогава предупредихме за проблемите, които ще създадат неговите недостатъци. Като правителство обаче уважихме гръцкия подпис под международен договор, който обвързва страната. За съжаление, последното развитие на събитията потвърждава нашата последователно предпазлива позиция“, каза той.

„Гърция отхвърля маневри като тези, с които г-жа Силяновска започна своя мандат. Гърция я призовава да се върне към законните си задължения и поведение, подобаващо на нейната роля. Ние категорично заявяваме, че няма да приемем подобни грешки. И отново подчертаваме, че всеки напредък в двустранните отношения, както и всяка стъпка на Скопие към Европа, зависи от искреното спазване на споразуменията, от правилното използване на конституционното име на съседната държава и, разбира се, от избягването на провокации“, подчерта гръцкият премиер.

Припомняме, Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на РСМ между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...