Новини от Пловдив » България » Мечка стресна туристи по пътя за хижа „Рай“ ВИДЕО
България Важно Инциденти Кадър на деня Калофер Карлово Клисура Посоки Регион Сопот

Мечка стресна туристи по пътя за хижа „Рай“ ВИДЕО

Мечката гледа към планинарите, докато я снимат. Кадър: Инстаграм

Мечка стресна леко планинари, тръгнали към хижа „Рай“ в Стара планина в подножието на връх Ботев. Случката се разиграва в Национален парк Централен Балкан на един от най-популярните туристически маршрути. Преди около две седмици се завъртя в инстаграм. От краткото клипче се вижда, че момиче с тревожна физиономия застива на туристическата пътека, защото на по-малко от 50 метра пред него се появява едра кафява мечка. „Мечката ни гледа. Страх ме е“, прошепва момичето на спътниците си. Зад кадъра се чува шепот, а в далечен план едрото животно спокойно рови нещо в корените на дърветата край маршрута на туристите. Явно на снимащите им се е разминало, защото клипът свършва дотук.

Кадрите обаче предизвикаха разнопосочни реакции в мрежата. Някои споделят спокойно, че е нормално насред балкана да има мечки. Други обаче са на противоположното мнение. „От мечки вече не смеем да влезем в гората. Ни в Стара планина, ни в Родопите, Рила и Пирин“, коментират емоционални потребители. Мечки често слизат във вилните зони на Карлово, Калофер и Сопот, а преди година-две малко мече си беше харесало басейна на хотел в Подбалкана. Всяка вечер то пристигаше и се пльоскаше във водата за по една спа процедура, а на сутринта се прибираше в Балкана.

Все по-често мечки с малки изскачат на пътя по проходите на Стара планина. Наскоро семейство с автомобил видяло мечка на километър над Кърнаре на слизане от Беклемето. Старата мечка спокойно прекосила пътното платно, но малкото не успяло да прескочи мантинелата, затова се наложило шофьорът да спре и да изчака мечето да освободи пътя. През цялото време старата мечка стояла на платното и побутвала малкото, докато се прехвърли през прегражденията и влязат заедно в гората.

Други припомнят за фатални срещи на туристи и местни жители с мечки и за пораженията, които стръвници нанасят на животновъди и пчелари у нас.

Мечките обаче са защитен вид и само при доказана агресия се събира комисия, която да прецени дали да се даде разрешение за отстрел, припомнят опитни природозащитници.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...