Новини от Пловдив » България » 1125-ма са заразените с коклюш в България
България Важно Здраве Общество

1125-ма са заразените с коклюш в България

Снимка: БНТ

Потвърдените случаи на коклюш у нас са 1125. Толкова заразени не е имало от няколко десетилетия, сочат данни на здравното министерство. За сравнение през 2023 г. инфекцията е доказана при едва 20 души. Затова отново е важно какъв е ефектът от противоепидемичните мерки, придаде БНТ.

4-месечният син на Моника Недялкова вече е ваксиниран срещу коклюш през март и април. В последния месец семейството ограничило контактите си, за да го предпази. „Исках да довършим ваксинационния курс тъй като ми е притеснено в момента със всичките случаи на коклюш“, сподели младата майка.

Следващата ваксина срещу коклюш на детето ще бъде след година. Моника, която тази година трябва да се имунизира срещу дифтерия и тетанус, е решила да си купи ваксина, за да се предпази и от коклюш.

Семействата с деца, които вече са навършили 12 години, също ги записват за имунизация по-рано от обичайното.

„В момента има много родители, които наваксват тези имунизации на децата и се надяваме, че с това ще повлияем върху разпространението на коклюш. Ваксини има. Нямаме недостиг на нито една коклюшна ваксина“, каза д-р Кремена Пармакова – началник на дирекция в министерството на здравеопазването.

В Столичната здравна инспекция за по-малко от 10 дни безплатно са ваксинирани 132 бременни.

„Това, което е необходимо да подготвят бременните преди посещение в кабинетите, е едно уточняване на срока на бременността и консултация с гинеколоаг, проследяващ бременността“, обясни д-р Росица Вълкова – РЗИ-София.

За да не чакат, бременните трябва да си запишат час за имунизация в Столичната здравна инспекция по телефона. Експертите обясняват бума на заразени с коклюш с намалялото имунизационно покритие.

„През миналата година 4000 деца в България не са получили своята основна имунизация. А когато към тях натрупаме и децата, които не са получили реимунизация през втората, шестата и 12-ата година, бройката става 24 хил. деца. Там ни е проблемът, а не в качеството на ваксината“, каза още д-р Кремена Пармакова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...