Новини от Пловдив » Градът » Музеите в Пловдив ще работят безплатно днес – ето какво може да видите
Градът Култура Пловдив

Музеите в Пловдив ще работят безплатно днес – ето какво може да видите

Археологически музей
Археологическият музей

Музеите в Пловдив ще работят безплатно днес по случай Международния ден на музеите.

Регионален природонаучен музей – Пловдив ще работи с вход свободен на 18 май (събота) 2024 г. от 17:00 до 22:00 часа.През деня музеят ще работи с утвърденото работно време от 09:00ч до 17:00ч и с установените цени на билети.

Днес трите експозиции на Регионален исторически музей – Пловдив ще бъдат отворени за безплатни посещения.
В Къща музей „Христо Г. Данов” може да ни посетите между 09:00 и 18:00 часа. В експозиция „Възраждане” ви очакваме между 09:00 и 22:00 часа. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” също ще бъде отворена между 09:00 и 22:00 часа.
В зала „Съединение”отбелязваме и 110 години от рождението на световноизвестния оперен певец, музикален интерпретатор, педагог и дарител Борис Христов. Тук ще може да се насладите на вокален спектакъл на група „Спектрум”, който започва в 19:00 часа и е част от XX-тия фестивал на изкуствата „Борис Христов“ , съобщават от музея.

Регионален археологически музей – Пловдив ще работи от 10 до 22 часа с безплатен вход. По традиция отваря вратите на ежегодната изложба „Открития“, в която ще бъдат представени най-интересните находки на археолозите от отминалия археологически сезон.
„Всяка година образът на изложбата е продиктуван и от различна тема, като за 2024 г. избрахме „Тайните зад находките“. Във всяка витрина ще откриете допълнителна информация, която ще ви покаже безценните знания, които археолозите виждат в наглед ненужните предмети от миналото. Дори най-малката находка може да крие в себе си голяма история, чакаща да бъде разказана. Сред обектите, които са представени в изложбата са спасителни археологически проучвания в гр. Пловдив, в това число и праисторическата селищна могила „Плоската могила“, разположена по трасето на ул. „Брезовско шосе“. Ще видите и новости от последните проучвания на Небет тепе, Източната порта на Филипопол и Голямата могила в южна индустриална зона. Изложбата няма да има официално откриване, а ще може да се разглежда през целия ден.

Регионален етнографски музей – Пловдив ще работи с вход свободен на 18 май (събота) от 9.00 ч. до 23.00 ч.
В музея може да се видят следните експозиции:

-“Времето на алафрангата” – изложба на РЕМ – Пловдив. Тя ще ви върне назад във времето на 19 век, когато стилът “А ла франга” става популярен и отразява влиянието на европейската култура върху нашия град. Ще имате възможност да видите отблизо вътрешната украса и мебелировка на къщите от Стария град, който носи очарователна атмосфера от тази епоха. Освен това ще можете да се насладите на различни предмети от фонда на Регионален етнографски музей – Пловдив, които показват как животът се е променил по онова време.
-“Акварели от свети места от света и у нас” – изложба на художника Георги Терзиев Експозицията ще ви пренесе във вълнуващия свят на Южна Африка и Зимбабве. Зрителите ще бъдат пленени от спиращата дъха красота на емблематични забележителности като водопада Виктория – едно от седемте природни чудеса на света, драматичния пейзаж на нос Добра надежда, космополитния град Кейптаун, както и богатството на африканския животински свят.
– Нашата постоянна експозиция, която ще ви пренесе в периода на Българското Възраждане./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...