Новини от Пловдив » Важно » Над 300 пловдивчани се прегледаха безплатно за хипертония в кампанията на УМБАЛ „Свети Георги“
Важно Градът Здраве Кадър на деня Общество Пловдив

Над 300 пловдивчани се прегледаха безплатно за хипертония в кампанията на УМБАЛ „Свети Георги“

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. Над 300 души бяха прегледани в двата дни на кампанията, проведена в университетската болница и на центъра пред община Пловдив. Събитието се състоя по повод 17 май – Световния ден за борба с хипертонията.

Благодарение на профилактичните прегледи, десетки пациенти бяха диагностицирани с повишени стойности на кръвното налягане. Лекарите успяха да контролират тези стойности и да насочат пациентите към подходящо лечение. Специалистите съобщават, че най-честите случаи открити по време на кампанията са свързани с артериална хипертония. Често се е налагало да коригират съществуващи терапии или и да предписват нови, поради неспазването на предишни лечения.

Средната възраст на преминалите преглед е от 50 до 75 години. Кръвното налягане на голяма част от тях е 135/70 и 150/85. Уловени бяха и стойности като 170/100, а тези пациенти досега не са търсили медицинска помощ до този момент.

В приемния кабинет № 11 на бул. Пещерско шосе 66 прегледите се извършваха от специализанта д-р Елиза Актерян, както и от стажант-лекарите Елица Желязкова, Анна Георгиева, Сибел Азиз и Даниела Зотева – Карамитева от Клиниката по кардиология на университетската болница. От 9:00 до 13:00 часа преминаха голям брой желаещи за преглед, които останаха силно впечатлени от отношението и професионализма на медицинския екип.

„Много хубава инициатива. Научих за безплатните прегледи от братовчедка ми. Изключително важно е да се проверяваме периодично. Силно удивена съм от младите лекари тук. Много са внимателни, обясняват всичко подробно, така че да няма нищо неясно. Дават ни полезни съвети и се държат мило. Поздравявам ги!“, сподели една от пациентките.

Лечебното заведение, заедно със своите лекари и медицински специалисти, участва и в организацията на масовото измерване на кръвно налягане и на пл. Стефан Стамболов пред община Пловдив.

“Световният ден за борба с хипертонията е отлична възможност да напомним на обществото за сериозността на това състояние. Високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, които са основна причина за смъртност в световен мащаб. Нашата цел е да информираме пациентите и да им помогнем да управляват своето здраве по-ефективно. Радвам се, че младите ни лекари показват такова ниво на професионализъм и внимание към пациентите”, каза началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Инициативата на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив демонстрира значимостта на редовните профилактични прегледи и активната роля на здравните специалисти в борбата с хипертонията. Прегледите продължават да бъдат важен инструмент в диагностиката и контрола на това широко разпространено заболяване.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...