Новини от Пловдив » Градът » Областният управител на Пловдив участва в „International Balkan Economic Summit” в Белград
Градът Общество Пловдив

Областният управител на Пловдив участва в „International Balkan Economic Summit” в Белград

Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев участва в шестото издание на „International Balkan Economic Summit” в Белград, което се проведе на 16 май 2024г. Събитието събра над 100 бизнесмени от България, Турция и Сърбия. На откриването присъства и българският посланик в Сърбия Петко Дойков, Донка Колева от Сдружение „Бултиш“ (сдружение на българския и турския бизнес), заместник-кметът на Община Марица (град Пловдив) Николай Стаматов, представители на българския бизнес, както и министърът на търговията на Сърбия Томислав Момирович.


„Съвместното сътрудничество между балканските държави е изключително важно за бъдещото развитие на югоизточна Европа и на балканския полуостров. Само заедно, когато си сътрудничим не само в сферата на икономиката, туризма и културата в България, Сърбия, Турция, а защо не и с Румъния и Гърция, можем да бъдем конкурентноспособни не само на европейския, но и на световния пазар.“, сподели инж. Илия Зюмбилев.


„Като областен управител на втората по големина област и първа по икономическо развитие в България, имаме над 25 годишен опит в изграждането на икономически зони с инвеститори от всички континенти като в момента в областта работят над 150 международни концерни. 15% от БВП на България идва от Пловдив област. В града работят едни от най-големите брандове като Либхер, Шнайдер, Филип Морис, КТМ и други. Предизвикателствата пред икономиката и развитието на тези икономически зони е огромно, като в момента разработваме концепция за надграждането им. България е от 17г. член на Европейския съюз, а Сърбия и Турция са кандидат-членове за ЕС затова смятам, че това е една добра основа и опит, които те могат да заимстват от нас.“, каза още той.


Инж. Зюмбилев посочи, че за българската икономика едно от ключовите неща е т.нар зелена сделка и въглеродната неутралност през 2050г. „Благодарение на нашия дългогодишен опит, първата въглеродно-неутрална икономическа зона в Европа бе създадена именно в Пловдив.“ – подчерта областния управител на областта.

В края на речта си той благодари за поканата да присъства и представи предимствата на областта пред толкова много хора и на свой ред покани всеки, който се интересува от бизнес и инвестиции, да посети Пловдив и икономическите зони.
В изказването си посланик Дойков посочи, че насърчаването на регионалното и икономическото сътрудничество е една от основните цели на българската външна политика, като разширяването на икономическото сътрудничество между България, Турция и Сърбия е пътят напред за по-висок икономически ръст и за трите страни. Той припомни, че стокообменът между България и Сърбия нараства ежегодно, както и туристическият поток между двете страни. В тази връзка бе изразена надежда, че резултатите от днешната среща ще допринесат за засилване на двустранния стокообмен, съобщиха още от Българското посолство.

След официалната част бяха организирани В2В срещи с цел бъдещо съвместно партньорство.
На следващия ден, областният управител инж. Илия Зюмбилев заедно със зам.-кмета на Община Марица Николай Стаматов и Донка Колева от Сдружение „Бултиш“, посетиха българското посолство в Белград на протоколна среща с посланика Петко Дойков. По време на разговора областният управител представи на Петко Дойков информация за икономическото състояние на област Пловдив, както и възможностите за инвестиции в региона. Стана ясно, че България и Сърбия ще засилват връзките си, а занапред посолството в Сърбия и Област Пловдив ще работят заедно и ще търсят начини да си сътрудничат с размяна на идеи за по-бързото и динамичното развитие на икономическите отношенията между двете страни.
Срещата приключи с размяна на протоколни подаръци.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...