Новини от Пловдив » Градът » Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Стефан“ в Истанбул
Градът Общество Пловдив

Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Стефан“ в Истанбул

На 18 май с благословението на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх и Архиепископ на Константинопол – Новия Рим – г-н, г-н Вартоломей и по покана на Фондацията на българските църкви в Истанбул с председател г-н Димитър Йотеф, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул „Св. Стефан“, по-известен като Желязната църква.

За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия в пълно архиерейско облачение без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция.

В съслужение с Владиката бяха: Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион – втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев – клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим, свещеноиконом Тодор (Старозагорска Митрополия), свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

Повод за църковния празник е инициативата на Църковното настоятелство да отбележи по този начин 1160-тата годишнина от покръстването на българите.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Десетки миряни от българската православна общност се събраха в Божия дом, за да съучастват в благодатта на светата Литургия. Всички с едно сърце и уста казаха Господнята молитва „Отче наш“ и Символа на вярата.

На историческото богослужение присъстваха инж. Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Турция, г-н Васил Вълчев – генерален консул на Република България в Истанбул, г-н Димитър Йотеф – председател на църковното настоятелство, г-н Радомир Чолаков – народен представител, г-н Здравко Димитров и г-н Борис Калибацев.

В края на богослужбата Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна с вдъхновено слово като поздрави църковното настоятелство и всички боголюбиви и родолюбиви българи, изпълнили в този ден тази историческа светиня за българския народ, подчертавайки ролята на българската общност в Истанбул, започнала преди век и половина, за утвърждаването на Българската църква в голямата общност на световното православие и изказа искрена благодарност на Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей за оказаната чест и доверие чрез специалното му упълномощаване да възглави светата Литургия.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...