Новини от Пловдив » Важно » Борис Китанов: Цвятко Сиромашки ни легитимира като неделима част от Европейската и световна култура!
Важно Галерии Култура Мнения Пловдив Пловдив Важно

Борис Китанов: Цвятко Сиромашки ни легитимира като неделима част от Европейската и световна култура!

Цвятко Сиромашки

 

Рецензия на изкуствоведа Борис КИТАНОВ за юбилейната изложба „Литийно“ на Цвятко Сиромашки. Днес Цвятко Сиромашки навършва 70 години. Честито, Маестро!


Да говориш за това, което виждаш, след като всички наоколо виждат?! Да говориш за това, което чувстваш като едва ли някой е любопитен да слуша романтичните ти припадъци?!
Точно за това не съм привърженик на речите при откриване на изложби. Винаги съм предпочитал вернисажа. На него се събират единомишленици да изразят почитанието си пред твореца и не се губи време за излишни обяснения.

Но тъй като все още не сме се освободили от навиците на нормативната естетика на соцреализма, всички автори, които не можем да възприемат лесно и разбираме трудно, продължаваме да отричаме с „обидната“ класификация „абстракционисти“.

Изложбата на Цвятко Сиромашки доказва, че това е базисна грешка! Дори и най-хипер-реалистично изграденият портрет, пейзаж или натюрморт може да бъде абстрактен.

Като например изложените в тази зала творби и дори Мона Лиза, можем да характеризираме като абстрактни. Обикновено базата за тази квалификация е преди всичко формата.

Но истинската същността е само и единствено в мисленето! Още през 60-те години на миналия век Роже Гаруди* написа, че всичко е реализъм и той е без брегове! У нас „познавачите“ заявиха високомерно, че това е един закъснял стил. Глупости! Това не е стил, а начин на мислене. За нашите политически условия абстракцията е една малко закъсняла свобода на изказа, но винаги актуална, защото е по-висша форма на мислене от чисто логичното. Тя е особен вид духовна форма за отразяване на действителността, която Цвятко Сиромашки открива и ни дарява във всяка своя творба с единствената цел да ни направи духовно по-богати.

Ще си позволя да определя Цвятко като творец, който непрекъснато гори в спиралата на развитието, непрекъснато е нов, различен и ни направи съучастници в задълбочения си аналитичен диалог със света около него. Точно тук трябва задължително да добавя, че това е и причината творчеството на Цвятко да ни легитимира като неделима част и от Европейската и световна култура!

Пътят му до тук съвсем не е бил лесен. Сигурно ще повторя неща, които вече знаете, но съм задължен да отбележа, че той започва, и слава Богу, през каменоделното училище в Кунино, където Цвятко открива сърцето на камъка и продължава през ателието на проф. Величко Минеков, за да открие и душата му!

Така той успя да преодолее вечно съпротивляващия се материал, било то камък, дърво, метал или бяло грундирано платно и да им придаде живот, с който ни дарява при всяка среща.

И днес Цвятко се изповядва пред нас не чрез обяснения, а чрез съзидание. Задава въпроси, търси отговори и гради уникалността на своя свят, който на моменти е и критичен! Това е едно уникално творчество, което напълно защити тезата, че идеализацията е по-вредна и от мимезиса.
Драги гости, вслушайте се в изповедта на днешния юбиляр, на твореца Цвятко Сиромашки!

Постарайте се да я осмислите, защото всеки артефакт, изложен тук, е резултат на много труд, много съмнения, много вдъхновение и много талант! Това е живот, като на длан!

Приемете протегнатата му ръка, за да усетите всичко онова, което той успя да види и преживее преди нас, и както обича сам да казва, да чуем това, което Бог му нашепва всеки път, когато застане пред Него, пред себе си и пред необработения материал с единственото желание да му вдъхне живот а нас да събуди!/ПП

*Роже Гаруди е френски писател, философ и политически деятел.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...