Новини от Пловдив » България » Главчев: По-високи пенсии с 11% от юли
България Важно Общество Политика

Главчев: По-високи пенсии с 11% от юли

Димитър Главчев
Димитър Главчев
  • Никога и на никого от правителството не му е хрумвало да прилага процент, декларира служебният премиер

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с 11 %, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването му в парламента във връзка с осъвременяването на пенсиите, съобщи БТА.

Димитър Главчев цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), проведено на 14 май т.г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета. „На основание чл. 100, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, Надзорният съвет реши: „Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с 11 на сто“, цитира Главчев.

Той припомни, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет и управителят и подуправителят. „Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа „за“, каза Главчев пред депутатите по време на изслушването.

„Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент. Аз го направих, не знам защо сте го пропуснали. Останалите шестима, които са гласували, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации“, посочи още Димитър Главчев.

Днешното изслушване е инициирано от ПП-ДБ. Народният представител и бивш финансов министър Асен Василев посочи, че икономическият модел, по който се развива България през последните три години, е показал, че може да има ръст на доходите, но в последно време се наблюдават опити „страната да бъде върната във времената на постната пица“.

„Спрете да лъжете българските граждани, че няма пари. Пари има. Вие искате тези пари да отиват не при българските граждани, а при определени фирми“, смята Василев. По думите му нивото на неравности в България е станало като в държави от Латинска Америка. Това правителство се опитва да ни обърне обратно към този модел, подчерта той.

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев допълни, че на интернет страницата на НОИ е имало информация за друг процент. Получихме десетки обаждания от притеснени пенсионери, че се връщат времената, в които пенсиите се замразяваха или се даваха по-ниски увеличения, подчерта той.

„Никога и на никого от правителството не му е хрумвало да прилага процент, по-малък от 11 %, за увеличаване на пенсиите. Това ви го декларирам, включително от лично име“, подчерта в отговора си служебният премиер Главчев. Независимо какво има на сайта на НОИ, има решение, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 11 %, увери служебният премиер.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...