Новини от Пловдив » Важно » Останки от друга планета в недрата на Земята предизвикват земетресенията
Важно Суматоха

Останки от друга планета в недрата на Земята предизвикват земетресенията

Научната общност е изправена пред огромна мистерия. Дълбоко в мантията на Земята, на около 2,900 километра под повърхността, две гигантски маси лежат под Западна Африка и Тихия океан. Това са слоеве скала, които се държат изненадващо. Когато има земетресение, сеизмичните вълни се забавят, докато преминават през тези мистериозни материали, което предполага, че техният състав е по-плътен от останалата част от мантията на Земята.

Наскоро международен екип от изследователи публикува очарователна хипотеза: тези маси, които заемат хиляди километри, са останки от друга планета, „вградена“ в Земята след сблъсък преди 4.5 милиарда години. Според учените това била планетата Тея. Тя е била близнак на планетата Марс. След формирането на Слънчевата система променя курса си и се сблъсква със Земята. Колизията е чудовищна и вследствие на нея се появява Луната. Но големи парчета от Тея остават в Земята и навлизат в недрата й. Заради тях сега се случват повечето земетресения, гласи новото проучване на базираните в Калифорния учени.

Тези парчета се движат неспокойно из недрата на нашата планета и я люлеят, спомогнали са за създаването на тектоничните плочи, които циркулират из земната кора и при удар една с друга произвеждат земетресенията.

Китайският геолог Циен Юен призна, че това е „луда идея“, когато я представи преди няколко години на виртуална конференция. Сега екипът му е разработил идеята и я е публикувал в Nature, водещо международно научно списание.
„С новите доказателства бих казал, че е много вероятно“, каза Юен пред испанското издание EL PAÍS.

Авторите напомнят, че преди петдесет години теорията, че Луната се е образувала от продуктите на сблъсъка на Земята с друго младо небесно тяло с размерите на Марс, придоби популярност.

Компютърни симулации на Циен Юен и колегите му предполагат, че част от разтопената мантия на Tea е проникнала в оригиналната мантия на Земята и се е втвърдила, впоследствие потъвайки и образувайки обширните аномални сеизмични зони, които сега интригуват учените.

Авторите отбелязват, че 8% от мантията на Земята се състои от железни оксиди, в сравнение с очакваните 10% на Луната. Изследователският екип изчислява, че мантията на Тея също е била по-богата на желязо, което би обяснило защо е потънала дълбоко в границата със земното ядро.

 

Геофизикът Едуард Гарнеро от Държавния университет на Аризона беше един от учените, които откликнаха на „налудничавата идея“ с голям интерес преди две години.

„Мисля, че е напълно жизнеспособна теория, докато някой не ми докаже, че не е“, каза той пред Science тогава.

Сега самият Гарнеро е съавтор с Юен от Калифорнийския технологичен институт на това ново проучване. Изследователите изчисляват, че значително количество от мантията на Тея — еквивалентно на 2% от масата на Земята — е

вградено в мантията на Земята

Професор Хунпин Ден от Шанхайската астрономическа обсерватория в Китай, съавтор на изследването, каза в изявление, че „нашите открития оспорват традиционната идея, че голямото въздействие е причинило хомогенизирането на ранната Земя… Основното въздействие, което е формирало Луната, изглежда, е източникът на хетерогенността на ранната мантия и бележи началната точка на геоложката еволюция на Земята в продължение на 4.5 милиарда години.

Авторите твърдят, че тези енигматични аномални сеизмични зони в мантията на Земята са просто „естествено следствие“ от сблъсъка, довел до появата на Луната, но те също така споменават други хипотези, които смятат за по-малко вероятни, като втвърдяването на магмата или натрупване на потънала океанска кора в зони на субдукция.

Преди няколко години сеизмологът Джени Дженкинс от университета „Дърам“ (Обединеното кралство) обясни в списание Science, че останките на Тея може да са просто гроб в гробище на планети. Учените са открили повече джобове от плътни материали дълбоко в мантията; те може би са останки от други малки планети, които са се сблъскали с ранната Земя, казва Дженкинс. Геологът Юен казва, че „е възможно, но също така е вероятно това нещо да е произлязло от смес от земната мантия и ядрото на Tea“. Екипът му подчертава, че такава хетерогенност в мантията на Земята може да се появи при събития като тези, които са образували вулканичните острови на Исландия и Хавай. Химически улики за големия удар, който е създал Луната преди 4.5 милиарда години, могат да бъдат намерени в черните базалтови скали на тези места.

Магнит

Благодарение на този сблъсък обаче Земята има силно магнитно поле, което е помогнало за развитието на живота и настъплението му върху повърхността на нашата планета, гласи още теорията. Докато Марс е загубил своето магнитно поле и ако там е имало живот, то той е бил или унищожен, или сега се намира в дълбините и почвата на планетата, допълват още учените.

Според една от предишните теории водата на Земята също е дошла от тази планета в по-голямата си част. И точно заради тези големи отломки от Тея и гравитацията, която те усилват, нашата планета успява да задържи водата, а не като при Луната, където на повърхността няма такава и по-голямата част там е концентрирана около полюсите и под повърхността.
Всички тези хипотези тепърва трябва да се доказват.

Название

В древната гръцка митология Тея е един от титаните. Тя е сестрата на Хиперион, за когото по-късно се омъжва и така става майката на Селена – богинята на Луната. Явно историята и митологията в случая се припокриват, когато учените са дали името на несъществуващата вече планета, изоставила своя близнак Марс и съединила се със Земята от милиарди години./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...