Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » РИОСВ – Пловдив и EVN с лекция за опазване на биоразнообразието в зони „Натура 2000“
Важно Екология Образование Общество Пловдив Пловдив Важно

РИОСВ – Пловдив и EVN с лекция за опазване на биоразнообразието в зони „Натура 2000“

В Европейския ден на екологичната мрежа „Натура 2000“ членовете на Клуба по природни науки при Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив от 10 и 11 клас участваха в информационно-дискусионно събитие на тема „Екологична отговорност на бизнеса за опазване на биоразнообразието“.

Те бяха придружени от техния преподавател и ръководител на клуба Янушка Узунова. Събитието се организира в партньорство от РИОСВ – Пловдив и „EVN България“, която изпълнява редица екологични проекти.

От екоинспекцията запознаха младите хора с философията на екологичната мрежа, чиито основни цели са да осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания в Европа. Експерти от „EVN България“ представиха дейността на компанията по опазване на биоразнообразието в зони „Натура 2000“ в Югоизточна България. Част от тази дейност е дългогодишната инициатива на „Електроразпределение Юг“ (мрежовата компания от групата) за опазването на популацията на белия щъркел и поставянето на платформи за щъркелови гнезда на електрически стълбове. Тази година компанията посрещна щъркелите с 310 нови платформи, с което общият брой на платформите, монтирани от компанията oт 2009 г. досега, надхвърля 3440.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, често те са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около един метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Друг важен акцент, с който се запознаха младежите, е поставянето на изолации по въздушни проводници в защитени зони и миграционните маршрути на птиците. Те предпазват образуването на волтова дъга при разперване на крилете на птиците при кацане на стълбовете. Така отново се постига двоен ефект – по-малък риск за живота на птиците и по-малък риск от аварии по мрежата за клиентите. До края на 2023 г. са обезопасени над 10 600 електрически стълба.

Събитието е пример за добро сътрудничество между институциите и бизнеса в името на общата кауза за опазване на биологичното разнообразие и подобряването на природозащитното състояние на естествените местообитания в интерес на цялото общество.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...