Новини от Пловдив » България » Увеличават с по 290 лв. заплатите на преподавателите в университетите
България Важно Образование Общество

Увеличават с по 290 лв. заплатите на преподавателите в университетите

Министър Галин Цоков Снимка: МОН

С 290 лв. ще се увеличи заплата на всеки преподавател в държавните висши училища. Това беше договорено на среща на министъра на образованието проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и Съвета на ректорите.

Министерството на образованието припомня, че миналата седмица е превело по сметките на университетите наличните 39 млн. лв. от бюджета. С тях се обезпечава нарастване на минималната заплата за най-ниската академична длъжност на 2100 лв., считано от 1 януари.

Предвижда се и финансиране за увеличение на заплащането на останалите академични длъжности средно с по 240 лв. Според МОН, това би създало диспропорции между различните академични длъжности. По тази причина служебното правителство ще осигури 5,8 млн. лв., които са част от допълнително отпуснатите за университетите 40,7 млн. лв. С тях ще се постигне еднаква стъпка на увеличение на заплатите на всички преподаватели с по 290 лв.

Освен това, на срещата беше предложено с 12% да бъде увеличено заплащането на административния персонал и научно-изследователски състав в университетите. Идеята бе подкрепена от синдикатите, като се очаква утре да има становище и от Съвета на ректорите. Разчетите на МОН показват, че за тази мярка ще са необходими около 26 млн. лв. от осигурените 40,7 млн. лв.

Останалите 7,5 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии.

„Ще действаме максимално бързо, за да може допълнителните средства по сметките на университетите да постъпят максимално близо до 24 май, така че да засвидетелстваме едно уважение към висшите ни училища“, изтъкна просветният министър.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...