Новини от Пловдив » Важно » Хор „Евмолпея“ ще отбележи празника на Светите братя Кирил и Методий 24 май в „Градът на консулите“ – Битоля
Балкани Важно Култура Пловдив Пловдив Важно РСМ Свят

Хор „Евмолпея“ ще отбележи празника на Светите братя Кирил и Методий 24 май в „Градът на консулите“ – Битоля

България от десетилетия е единствената страна в света, която има празник на своята култура, а днес и България, и Европа имат общи покровители – Светите братя Кирил и Методий. Хор „Евмолпея“ ще празнува 24 май във втория по големина град на Северна Македония – Битоля  –  „Градът на консулите“. Формацията, която твърдо се налага като един от най-вълнуващите и  талантливи творчески състави в Пловдив и в  страната,  ще вземе участие в тържествената програма за отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, организирана от Генералното консулство на РБългария в Битоля.

Девическата формация с диригент д-р Алия Хансе, клавирен съпровод  Йорданка Иванова и арт мениджър Ганка Янкова ще гостува в Битоля от 22 до 25.05.2024 г. Концертните ангажименти включват участие на официалния дипломатически прием в Генералното консулство – Битоля, при представянето на изложбата „В началото бе Буквата“, изготвена от Кирило-Методиевски научен център при Българската академия на науките. Евмолпиите ще посетят десет вековната църква, издигната от българският цар Борис – Михаил, намираща се в православния манастир  „Свети Наум“. Предвижда се организирано поднасяне на цветя на светлия празник 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в Охрид.

Рециталът по случай празника на писмеността ще започне с всеучилищния  химн  „Върви, народе възродени!“, който е написан от Стоян Михайловски преди 133 години. Внимателно подбрани български песни ще представляват концертния букет, с  който хорът ще отбележи празника на българската култура наука и изкуство, в рамките на 31-то му задгранично турне.

Поканата към състава не е случайна. В близо  20 – годишната  си  история, хор „Евмолпея“ е осъществявал културно–дипломатически мисии в различни градове по света. Този път участието е още по- емоционално защото е по повод отбелязването на един от най – светлите празници, скъпи на сърцето на всеки българин и защото е свързано с езика на нашите деди и с гордостта, че и ний сме дали нещо на света. Дванадесет века след Кирил и Методий, мисията им по категоричен и безспорен начин оставя отпечатъци не само в българското, а в европейското и световно културно-историческо наследство. Евмолпеите прегърнаха идеята да дадат собствен принос за отбелязване на делото на светите братя и в съседна Северна Македония.

Момичетата ще посетят и места свързани с личности от общото църковно и духовно минало на България и Македония:

  • Григор Пърличев – български възрожденец, учител, писател, преводач, един от най-активните деятели в борбите през 19 век  за въвеждането на българския език в училищата и черквите.
  • Митрополит Методий Кусев, обявен през 2000 година за личност на хилядолетието, роден в Прилеп, знаменит възрожденец, църковен предстоятел, виден гений, всеотдаден на българската кауза, висш български духовник, един от водачите за българска духовна независимост. чийто дела са посветени на българския народ и на българската държава.
  • Димитър Робев –общественик и търговец, деец на българското Възраждане в Македония, роден в Охрид и починал в Битоля. Оглавява българската просветна и църковна борба в Битоля. Той се застъпва за освобождението на братя Миладинови. Избран е за депутат в османския парламент. Подпомага откриването на много български училища и църкви в Охридско и в Пелагонийския край.
  • Димитър Талев – български писател и журналист,  роден в град Прилеп. Автор на четирилогията – „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ – които му донасят голяма популярност и го утвърждават като един от класиците на българската литература.

Хористките ще посетят античния град Хераклея  Ликестис, основан през IV-ти век, най-стария театър в Северна Македония, джамията Хайдар кади, построена от Синан през XV-ти век, часовниковата кула от IV-ти век, най-разпознаваемият паметник в Битоля и паметника на Крали Марко в Прилеп.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...