Новини от Пловдив » Важно » Откриват до дни Източната порта на Филипопол, реставрирана за посещения
Важно Кадър на деня Култура Музеи Пловдив Пловдив Важно Посоки

Откриват до дни Източната порта на Филипопол, реставрирана за посещения

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май.

Реставраторът Никола Стоянов каза, че са работили с екипа през последната година на новата археологическа придобивка на Пловдив – реставрираната и експонирана Източната порта на Филипопол.

Експонирани са и прилежащите структури: улица „Кардо Максимус“ с частично възстановена колонада чрез анастилоза с част от наличния оригинален материал; останки от крепостни стени; каменни градежи на верижни сгради в субструктура; лапидарно експонирани мраморни и сиенитни фрагменти от различни строителни периоди.

Кадри: Радио Пловдив

Археолог-проучвател на обекта е Мая Мартинова, автор на архитектурния проект е арх. Галина Пировска.

Мая Мартинова каза пред Радио Пловдив, че най-ценното на обекта, е че ще го видим в целия му блясък със запазени структури ин ситу. Това е обект, който представяме, така както е функционирал през времето на императорите Марк Аврелий и Луций Аврелий Комод- отстрани с голяма колонада, посочи Мартинова. По думите й Пловдив днес има безценни писмени доказателства за величието на Филипопол, като част от източната Римска провинция Тракия.

Големият проект „По крепостните стени на Филипопол“ е на обща стойност 8 млн. лева. Той включва реставрацията на Източната порта и Небет тепе.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...