Новини от Пловдив » Важно » Специалната награда „Пловдив“ получи писателят Йордан Велчев СНИМКИ
Важно Градът Култура Общество Община Пловдив

Специалната награда „Пловдив“ получи писателят Йордан Велчев СНИМКИ

Специална награда „Пловдив“ за изключителни постижения в областта на културата кметът Костадин Димитров връчи на  великия писател Йордан Велчев. Тази вечер на бляскава церемония в Драматичния театър станаха  ясни тазгодишните носители на престижната Награда „Пловдив“.

„За  цялостен принос към културата, историята и литература на България и в частност на Пловдив, за фундаменталния и многотомен труд, посветен на Пловдив -„Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век”, за „Балканският човек ХІV – ХVІІ век“ – монументално изследване в седем книги“, предложено за издаване от ЮНЕСКО, наградата отива при Йордан Велчев“, обяви кметът Костадин Димитров.

Писателят призна, че преди минути е научил за отличието. „Дадох си сметка, че ние всички пловдивчани дължим изключително огромна благодарност на мястото, в което живеем. Това е едно място, което е вълшебно. Деца сме на реката и хълмовете. Това място е особено, защото Пловдив е обърнат към великия егейски свят на големите култури“, каза той.

 

 

Кметът благодари на всички, които работят в сферата на културата и изкуството. Той припомни, че вече има обявена обществена поръчка за ремонта на кино „Космос“. „Работим и Кукленият театър да има още една сцена – в район „Тракия“. Благодаря и на Кръстю Кръстев и Нина Найденова, че върви ремонта в Концертна зала. Сцени ще имаме и работим усилено в тази посока, важно е да имаме доволна публика. Пловдив е с емблема „Култура“. Пловдив е дух и този дух сте вие, творците на града. Дълбок поклон пред вас“, обърна се към творците в залата градоначалникът.

Костадин Димитров

Кметът връчи и приза за дарителство на семейство Братанови за възстановяване на бюст-паметника на Димитър Кудоглу в градина „Цар Симеон“.

Станимир Симеонов

Както вече ПловдивПрес съобщи номинираните за престижната Награда „Пловдив“ минаха по червен килим, минути преди да започне бляскавата церемония.

Отличията, които община Пловдив връчва всяка година в навечерието на 24-и май, са в 12 категории. Награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура. С нея се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през предходната година. Победителите получават статуетка, диплом и парична премия.

Станимир Симеонов получи Награда „Пловдив“ в раздел „Журналистика в  сферата на културата“. Призът му се присъжда за телевизионната програма „Мисия култура“, излъчвана по Пловдивска обществена телевизия „Тракия“. Той беше много развълнуван и благодари на евгений Тодоров, както и на бизнесмени, които помагат. „Развълнуван съм и не знам какво да кажа. Благоданрая на моето семейство, както и на зам.-кмета  Пламен Панов и Катрин Гутман“, каза журналистът.

Ина Иванова

Ина Иванова получи Награда „Пловдив“ в раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ за сборника с разкази „И винаги любовта“. „През годините тази награда е давана на автори, които са ме променили и са повлияли предполагам и на вас -Добромир Тонев, Иван Николов, Йордан Велчев, проф. Клео Протохристова, Александър Секулов, Антон Баев. Затова тази награда тежи толкова. Благодаря сърдечно!“, заяви писателката.

В раздел „Танцово изкуство“ наградата отиде при Фондация „ЕДНО“ за култура и изкуства (Асен Асенов) за реализацията на 15-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Оne Dance Week 2023“.

Костадин Отонов

В раздел „Изобразително изкуство“ наградата взе Костадин Отонов за юбилейната ретроспективна изложба „Отонов. Графичен дизайн“ в изложбена зала „2019“ на Градска художествена галерия – Пловдив. „Три пъти съм бил номиниран за тази награда. Пловдив е град на художниците , но за първи път приложен график получава тази награда. Благодаря на много хора, най-вече на моите колеги пловдивски художници, които ме номинираха, на съпругата ми Тони, която през годините беше винаги до мен. Обичам Пловдив и пловдивчани, благодаря от сърце, каза той.

 

Петя Михайлова Ангелова

Петя Михайлова Ангелова получи наградата в раздел „Аудио визуални изкуства и фотография“за документалния филм „Ромео и Жулиета под тепетата“, разказващ историята на актьора от Драматичен театър- Пловдив. Тя благодари на много хора, сред които и Тони Симидчиева и семейството си.

Маестро Диан Чобанов

Награда „Пловдив“ в раздел „Музика“ отиде при Държавна опера – Пловдив за „Оперната гала“ по случай 70 години Опера Пловдив. Музикалният директор на Операта маестро Диан Чобанов взе приза и сподели, че на този концерт се е превърнал в празник за целия град и са успели да съберат на една сцена 4 поколения музиканти. Приемам тази награда и от името на НУМТИ „Добрин Петков“, няма как да се конкурираме, това е нашето бъдеще“, каза той.

В раздел „Художествен превод“ наградата взе Здравка Петрова за художествения превод от руски език на книгата „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс. „Моята скъпа приятелка ми се обади по телефона, да получа тази прекрасна наград, тъй като тя не може да дойде. Или трябва спешно до края на седмицата да предаде последния превод на дългоочаквана книга , или очаква скъпи гости. Тя е невероятна кулинарка, изпраща ви своята обич, благодарности, каза човекът, който взе наградата на Здравка Петрова.

В раздел „Архитектура и естетизация на градската среда“ нямаше отличени. Номинирани бяха Петър Братанов за възстановяване на бюст-паметника на Димитър Кудоглу в градина „Цар Симеон“ и арх. Веселин Русев за реставрацията и съживяването на тютюнева фабрика „Орел“ като бутиков хотел „Визуализа“.

Озден Мурадова

Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив получи Награда „Пловдив“ в раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ за празничния концерт „Децата на Пловдив“ на Античния театър с участието на школите към Центъра.“Горда и щастлива съм, това е награда за децата на Пловдив, които търсейки своето аз, намериха свото място в ОДК. Работеха усърдно, вдъхновяваха се, за да имат увреността и смелостта да се качат на сцената на Античния театър. 580 деца завладяха тази сцена. Това не може да се случи без усилията на техните ръководители и благодаря на Лора Нейкова – ръководителя на детски театър, хореографа Петър Стефанов. Благодаря и на ръководството на община Пловдив. Да пребъде книжовността, пожела директорът Озден Мурадова.

Константин Еленков

В раздел „Театър“  Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла „Едип и пророците“ на Драматичен театър Пловдив. Благодари на колегите си, семейството си, майка си Диана Добрева, на баща си, на Пловдив. Пловдив вие сте най страхотните! Благодавя на всички“, каза той.

Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев

Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев получиха Награда „Пловдив“ в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“за реализацията на второто издание на Творческа лаборатория „Съвременните технологии и кукления театър „Техно-логика”. „Горди сме, че нашата лаборатория със своите две издания получи и международна подкрепа. Благодарим на директора на Държавен куклен театър – Пловдив Петър Влайков, общинска фондация „Пловдив 2019“, национален фонд „Култура“, зам.-кмета Пламен Панов, каза Евелина Кьосовска – Костолова.

Огнян Тодоров

В раздел „Опазване на културното наследство съхраняване на паметта“ призът отиде при гл. ас. д-р Огнян Тодоров за съвременното и модерно оформление на основната експозиция на Регионален природонаучен музей, Пловдив. Благодаря на колегите, на семейството ми, на приятелите ми, на община Пловдив – Костадин Димитров и Пламен Панов. Благодаря, че повярвахте в мен! Аз имам девиз „Няма начин да няма начин“. През годините създадохме една институция, която е сред най-добрите в страната. Минахме през изключително трудни моменти. Когато  излизах пред музея , чувах детските гласове и признания „Мамо, много хубаво беше, искам да дойда пак“. Това вълнение е нашата най-голяма награда. Това се купува с много труд. Ще продължаваме да се развиваме и да ви изненадваме“, увери директорът на Природонаучния музей.

/ПловдивПрес

Още новини по темата

Опънаха червен килим за номинираните за Награда „Пловдив“ СНИМКИ

На бляскава церемония в Драматичния театър тази вечер стават ясни носителите на Награда „Пловдив“

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...