Новини от Пловдив » България » „Тренд“: ГЕРБ води убедително, битката ще е за второто място между три партии
Анализи Анкети България Важно Избори 2024 Мнения Политика

„Тренд“: ГЕРБ води убедително, битката ще е за второто място между три партии

Димитър Ганев

Очаква се избирателната активност на предстоящите парламентарни избори да бъде около 48%. Това означава, че между 2,5 и 2,7 млн. от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната. ще отидат до урните на 9 юни. За европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска. Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд”, направено по поръчка на „24 часа“ и посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10%. Следва група от три формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и „Възраждане“ (14.8%). В хода на кампанията ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място. БСП задържа петата позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават „Солидарна България“ (2.4%), „Синя България“ (1.8%), „Левицата“ (1.4%), „Български възход“ (1.2%) и ВМРО (1.1%). Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и за „Възраждане“ (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение този от националния вот.

От „Тренд“ уточняват, че заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

„В последните месеци колеги отчетоха увеличаване на дистанцията между първите двама. Има сериозен спад в подкрепата на ПП-ДБ. ГЕРБ запазват нивата си на подкрепа от две години и половина“, заяви в студиото на „Здравей, България” социологът от „Тренд” Димитър Ганев.

Според него изборната кампания ще пренареди първите три места. „Възраждане“ може да стане втора политическа сила. Не съм сигурен, че при такъв резултат ще има коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ“, обясни Ганев.

Данните са от проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на „24 часа“, посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1003 души на възраст 18+./ПП

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...