Новини от Пловдив » Важно » Гордостта на Английската: Емил Манчев е лауреат на олимпиадите по български и немски
Важно Градът Истории Образование Общество Пловдив Посоки

Гордостта на Английската: Емил Манчев е лауреат на олимпиадите по български и немски

Емил Манчев с преподавателката си по БЕЛ Цветелинка Драганова
  • Зрелостникът ще кандидатства медицина в Германия, постига целите си с упорит труд
  • Преподавателите в ЕГ „Пловдив“ са професионалисти, мотивират ни да бъдем най-добрите и ни дават житейски уроци, признателен е Емил Манчев 

 

Галина ГЕОРГИЕВА


Емил МАНЧЕВ от 12. А клас на Английската гимназия в Пловдив е лауреат на Националната олимпиада по български език и литература и на Националната олимпиада по немски език. Стана традиция вече около 24 май ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. Званието „лауреат“ се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши учебни заведения у нас.

Той е интелигентен, упорит и знае как да постига целите си. От малък се стреми да е първи и най-добрият. Въпреки че е №1 в страната и владее перфектно български, немски и английски, мечтата му е да стане лекар, и ще кандидатства медицина в Германия.

До 7 клас учи в ОУ „Душо Хаджидеков“, а мечтата му да продължи средното си образование в ЕГ „Пловдив“, се сбъдва. След сериозна подготовка в училище и допълнителни курсове постига отлични оценки на НВО по български и по математика. „Бях приет с най-високия бал при момчетата – 483. На БЕЛ изкарах 97,5 точки, а на математика 94 и бях класиран на първо място. Исках и аз като татко да уча немски език“, споделя момчето.

Баща му е известен ортопед и е завършил немски език в Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик. „Преценихме, че ЕГ „Пловдив“ е най-елитната гимназия и за тези 5 години се убедих, че сме били прави“, споделя Емил Манчев. През годините жъне успехи, за да достигне до върха: две поредни години – в 11. и 12. клас, става лауреат на две олимпиади – по български език и литература и по немски език.


Двамата лауреати на олимпиадата по БЕЛ Емил Манчев и Ива Ичевска заедно с преподавателката Цветелинка Драганова

Още в 8. клас се класира на националния кръг на олимпиадата по немски, в 10. клас вече заема призовото първо място, като преборва сериозна конкуренция от цялата страна. Тогава се класира и на второ място в националния кръг на Международната олимпиада по немски език, организирана от Гьоте институт.

„Вътрешното удовлетворение, което получаваш при такива успехи, е огромно и те мотивира повече. Дължа всичко на подготовката си в училище, а вкъщи допълнително слушах музика и четях книги на езика на Гьоте. Благодарен съм на учителите си – Пенка Стамболджиева, Пенка Стайкова, Крум Димитров, Петя Русева, които направиха много за мен. Не само ми помогнаха да усвоя тънкостите на езика, но и ме подкрепяха през цялото време „, признателен е зрелостникът.

Спомня си, че в 10. клас на 1 април, но не на шега, трябвало да се явява на национален кръг на две олимпиади – сутринта по немски, а следобед по физика. Това още повече го стимулира. Така с упорит труд и постоянство постига още по-големи успехи в 11. и 12. клас – лауреат е на две олимпиади – по български език и литература и по немски език. Малко са младежите, които могат да се похвалят с подобни постижения.

Има отличия от национални състезания по математика, първи е на национално състезание на Нов български университет за превод на немски език през 2022 г., както и на състезанието „Грамотни ли сме?“ към ОДК Пловдив, където постига максимален брой точки. Също през 2022 г. участва в Националното многоезично състезание, което се провежда за всички ученици, изучаващи английски, немски, френски, испански, италиански и руски език като първи или втори чужд език. И стига до национален кръг. Има сертификат за владеене на английски език на ниво C2.


От края на 11. до края на 12. клас е бил знаменосец на ЕГ „Пловдив“

Миналата година произнесе вълнуващо слово пред паметника на Васил Левски по повод 150-ата годишнина от гибелта на Апостола.

За зрелостника успехите се дължат на много труд, дисциплина и отговорност. Щастлив е, че 5 години от живота му са минали в ЕГ „Пловдив“ и е признателен на преподавателите си. „Те са изключителни професионалисти, през годините ни мотивираха да усвояваме знания и да бъдем най-добрите. Даваха ни и ценни житейски уроци“, казва Емил Манчев. Специално благодари на Катя Главчева, която му преподава немски език в 11. и 12. клас. С нейна помощ младежът успява да получи и сертификат С1.

Успехите си по български език и литература дължи на изключителната подготовка, която Цветелинка Драганова му дава. „Страхотен учител! Невероятен професионалист и добър човек! Подхожда винаги с разбиране към учениците и умее да ги мотивира да продължават да се трудят и да успяват“, не пести похвални думи за учителката си зрелостникът.

Решил е да продължи висшето си образование в Германия и да следва медицина. Иска да стане лекар като баща си. Ще подаде документи в няколко града, като първият е Берлин. Надява се да го приемат в Charité – Universitätsmedizin Berlin (Charité – Medical University of Berlin), който оглавява списък на най-известните и висококачествени медицински университети в Германия. Това е най-реномираното висше учебно заведение по медицина, работещо към най-старата действаща болница в страната. Още миналата година е издържал петчасов тежък изпит, на който изкарва оценка 6.00, нареждайки се сред най-добрите 2% на явилите се кандидат-студенти в Германия. Другите градове, в които може да учи медицина, са Дюселдорф, Кьолн и Тюбинген. Избира университетите там, защото много по-рано започва практиката.

Родителите му се радват на успехите и го подкрепят винаги. Баща му е д-р Георги Манчев – началник отделение „Травматология и ортопедия“ в МБАЛ „Света Каридад“, а майка му е Соня Генева – Манчева – старши учител в ДГ „Майчина грижа“ в Стария град.

Емил заедно с родителите си

Емил все още не е решил дали да се развива в областта на ортопедията като баща си, или да гради научна кариера. „Избирам Германия не само заради немския език – искам да отида на място, където да получа възможно най-доброто образование. Намеренията ми са, като завърша обща медицина и придобия специалност, да се върна в България и да упражнявам тук професията си“, казва младежът.

Той е доволен от държавните зрелостни изпити, които минаха преди дни. На матурата по български език и литература на 17 май е писал интерпретативно съчинение на тема „Цената на компромиса” в „Приказка за стълбата” на Христо Смирненски. Втората матура, на която се е явил, е по английски език. Надява се на отлични оценки. Сега му предстои да изживее емоцията на абитуриентския си бал на 24 май в Гранд Хотел Пловдив.

Въпреки ангажиментите намира време и за спорт. Тренира от 5-годишен тенис на корт, плуване, ходи и на фитнес. Обича да се среща с приятели и да чете книги в оригинал на немски език./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...