Новини от Пловдив » Важно » Празнични шествия и маратон на четенето за 24 май в Община „Родопи“
Важно Култура Празникът Регион Родопи

Празнични шествия и маратон на четенето за 24 май в Община „Родопи“

  • Концерт за 95- годишния юбилей на училището в Брестник

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти, инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя Община „Родопи“ ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Празничната програма започва още в 9:00 часа в двора на училищата в Белащица и Браниполе.

След това преподаватели, ученици и жители на двете села ще преминат в шествие няколко километровата отсечка от Белащица до Браниполе, за да се съберат на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица. Участие ще вземат ОУ „Пенчо Славейков“ и ДГ „Ралица“ в Белащица, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Браниполе и децата от ДГ „Синчец“ в селото.

Пъстра колона ще тръгне в 10 часа от двора на училище „Христо Ботев“ в Брестовица. Шествието ще премине тържествено през улиците на селото и в него ще се включат децата от детска градина „Първи юни“, ученици и читалището в селото. Програмата ще продължи с празнична програма на новия площад в центъра на Брестовица.

За да се осигури безопасното преминаване на участниците в празничните шествия движението на пътни превозни средства в трите села ще бъде регулирано.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност училище „Васил Левски“ в Брестник ще отпразнува своя 95-годишен юбилей и 150 години просветна дейност в селото. Тържествата започват от 11 часа в салона на читалището.

В Устина 24 май ще бъде отбелязан с празничен концерт от 10:00 часа в салона на читалището, а в Златитрап от 11 часа децата ще се забавляват в парка с проява под надслов „Заедно четем и така ще (по)четем Деня на славянската писменост и азбука“.
Тържество организират и в училище „Неофит Рилски“ в Ягодово.

24 май ще събере жители и гости и във високите села от община „Родопи“.
В Дедево ще открият обновената библиотека под мотото „Вземи книга, прочети книга“ и ще връчат свидетелство на дарителя на най-много книги за библиотечната читалня Спирката.
Маратон на четенето ще има в село Ситово. Празникът ще започне с поднасяне на венци и цветя пред портретите на двамата братя Кирил и Методий и ще продължи с беседа „Да опазим, съхраним и предадем“, след което във въздуха ще полетят балони, на които са изписани буквите от българската азбука.

С дискусия за бъдещето на читалището, панорамна разходка и празнична служба в църквата „Свети Пророк Илия“ ще отбележат 24 май в Чурен.

На 24 май своя празник отбелязват селата Белащица, Цалапица и Устина.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...