Новини от Пловдив » Важно » Румен Радев: България очаква час по-скоро промяна в реториката в РСМ
Балкани Важно РСМ Свят

Румен Радев: България очаква час по-скоро промяна в реториката в РСМ

Снимка: БНТ

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне – прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония – Гордана Силяновска-Давкова.

„Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз“, коментира Радев.

Румен Радев е начело на българска делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий – 24 май. По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. По същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска-Давкова, съобщи БНТ.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е изразила готовност за среща с българския държавен глава в Рим, но тя не се е осъществила, тъй като графикът му е твърде натоварен. Радев определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на св. св. Кирил и Методий от 19 в., дело на Софийската зографска школа.

„Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща – папата наистина е запознат с нашите проблеми и – буквално – пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза „Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява“. Също призова за повече внимание към възрастните хора“, заяви Румен Радев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...