Новини от Пловдив » България » Сайт върти незаконна и опасна търговия с лекарства в България
България Важно Здраве Крими

Сайт върти незаконна и опасна търговия с лекарства в България

Незаконна търговия с лекарства в интернет. Екип на „По света и у нас“ попадна на сайт, който твърди, че внася от Турция медикаменти за диабет, високо кръвно и други заболявания, за които се изисква рецепта. Агенцията по лекарствата установи, че сайтът работи извън закона и ще сигнализира отдела за киберпрестъпления в ГДБОП, предава БНТ.

Сайтът твърди, че има разрешение за продажба на лекарства без лекарско предписание в интернет от 2015 г. Проверка на Агенцията по лекарствата след сигнал на „По света и у нас“ показа, друго.

„ИАЛ не е регистрирала такъв сайт. Тоест той извършва незаконно търговия и информацията, която се съдържа на него не може да бъде приемана за достоверна от гражданите“, каза магистър-фармацевт Богдан Кирилов – директор на ИАЛ.

Опаковките на лекарствата, които предлага сайтът, са на чужд език. „Тоест, неразрешени за употреба в страната. Цялата информация отново ще бъде изпратена на съответните структури в МВР“, заяви магистър-фармацевт Богдан Кирилов – директор на ИАЛ.

Покупката на лекарства по лекарско предписание без рецепта е опасна казват лекарите.

„Има съществени рискове ако се приемат лекарства, които не са подходящи за конкретния пациент или са противопоказани дори за неговите придружаващи болести. Лекарствата за кръвно не са безобидни. Всяка група медикаменти са за лечение на кръвно налягане и имат своите странични ефекти и противопоказания, които ако пациентът не е запознат с тях и приема може да доведе до усложнения“, добави д-р Стоян Стефанов, кардиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина“ .

Още по-опасна е поръчката на лекарства с неясен произход, каквито предлага сайтът.

„За тях няма гаранция за качество и ефикасността и безопасността на лекарствените продукти. Няма информация как са произведени и дали се съхраняват съответно условията за съхраняване на всеки отделен продукт. Така, че гражданите не трябва да закупуват в никакъв случай лекарствени продукти от такъв тип незаконни сайтове“, каза магистър-фармацевт Богдан Кирилов – директор на ИАЛ.

Сайтът твърди, че е собственост на фирма със седалище в Стара Загора. Той обаче се различава с една буква от реално съществуваща компания. От там заявиха, че не се занимават с електронна търговия на лекарства и нямат отношения със сайта. А от Агенцията по лекарствата обясняват онлайн можем да си купим само лекарства без рецепта. А сайтът задължително трябва да има физическа аптека или дрогерия и общоевропейско лого, което доказва, че е легитимен.

„Всички сайтове, които получават разрешение за търговия трябва да съдържат лого. То препраща към регистрите на ИАЛ“, заяви магистър-фармацевт Богдан Кирилов – директор на ИАЛ.

В регистрите може да се види дали търговецът има разрешение. От началото на годината в Агенцията по лекарствата е подаден и сигнал за друг сайт, който търгува незаконно с медикаменти.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...