Новини от Пловдив » Важно » Златната Ива Ичевска от Английската – математически гений и лауреат на олимпиадата по български и литература
Важно Градът Образование Пловдив Посоки

Златната Ива Ичевска от Английската – математически гений и лауреат на олимпиадата по български и литература

Ива Ичевска
  • Пътят към успеха е труден. Първо трябва да се научиш да губиш, а след това да побеждаваш, убедена е зрелостничката, която завоюва златни медали в Азия и България
  • В 11. клас пловдивчанката стана победител в състезанието AUBG MultiTalent Quest на Американския университет в Благоевград и спечели пълна стипендия за четиригодишно обучение

 

Галина ГЕОРГИЕВА


Математически гений, музикален талант и момиче с литературна дарба. Това накратко е Ива ИЧЕВСКА от 12.В клас на Езикова гимназия „Пловдив“. Тази година зрелостничката стана лауреат на Националната олимпиада по български език и литература. Вече се превърна в традиция около 24 май ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. Званието „лауреат“ се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши учебни заведения у нас.

За успехите на Ива може да се изпише цял ферман – те са основно в областта на математиката и музиката. През годините печели много международни математически състезания в Азия и в България и с гордост прославя Пловдив. Последните й постижения – първо място на математическото състезание „Европейско кенгуру“ през март тази година и второ място на математическия турнир „Иван Салабашев“, като в нейната възрастова група е първа с най-висок резултат.

В колекцията си Ива Ичевска има много златни медали. Радва се на всяко отличие, упорита е, знае как да преследва целите си и още от малка постига високи резултати.

Ива Ичевска в деня на изпращането на зрелостниците от ЕГ „Пловдив“

В НУ „Христо Ботев“ завършва начално образование, а в ОУ „Райна Княгиня“ учи до 7. клас. На националното външно оценяване в 7. клас получава 100 точки по математика и 97 по български език и литература, което й гарантира прием в Езикова гимназия „Пловдив“ с един от най-високите балове.

„В началото много се вълнувах и се притеснявах, избрах да уча немски език. Оказа се, че както лесно се справях с английския, така бързо усвоих тънкостите на езика на Гьоте. Безкрайно съм благодарна на учителите ми по немски – Мария Владимирова, Силвия Пенкова и Полина Христова. Те изградиха основата, а след това ми помогнаха да доразвия своите умения и знания. Г-жа Христова ни преподаваше в 11. и 12. клас, подготви ни за DSD изпита. За лауреатското звание на олимпиадата по български език и литература съм изключително признателна на г-жа Цветелинка Драганова. Тя ми бе класен ръководител и в 12. клас ме подготви отлично за олимпиадата“, казва Ива.

Двамата лауреати на олимпиадата по БЕЛ Емил Манчев и Ива Ичевска заедно с преподавателката Цветелинка Драганова

Тя успява да пребори на националния кръг 40 ученици от цяла България и да спечели званието „лауреат“. „Олимпиадата по БЕЛ включваше въпроси за съпоставяне на две различни литературни произведения. Трябваше да създадем текст – интерпретативно съчинение или есе. Аз заложих на есето. На матурата по БЕЛ на 17 май пък избрах интерпретативното съчинение на тема „Цената на компромиса” в „Приказка за стълбата” на Христо Смирненски. Сравнително лесна беше матурата, очаквам отлична оценка“, споделя зрелостничката. Любимите й български автори са: Димчо Дебелянов, Захари Карабашлиев и Георги Господинов.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит, на който се явява, е по математика. Признава, че задачите са били трудни, но отново се надява на шестица.

Математиката е нейната страст, още от втори клас се записва в „Академия 21 век“. Благодарна е на преподавателите Таня Кутманова, г-жа Трифонова и Божидар Божиков, с чиято помощ и подкрепа жъне успех след успех на международни състезания и печели златни медали.

Миналата година става победител в състезанието AUBG MultiTalent Quest на Американския университет в Благоевград. То се провежда ежегодно и в него имат право да се включат единадесетокласници от цялата страна, които в рамките на три дни се борят с различни предизвикателства в кампуса на университета. Надпреварата има за цел да тества уменията на учениците в различни сфери – дебати, разрешаване на социален проблем, математика, изкуство и спорт. Ива Ичевска, която тогава е в 11.клас, спечели пълна стипендия за четиригодишно обучение. Зае първо място в математическата дисциплина, стана трета в състезанието по дебати, а в дисциплината “Изкуства“ изпълни части от мюзикъла “Кабаре“.

Ива ще продължи висшето си образование в Американския университет. Вече е записала две специалности „Математика“ и „Информационни системи“. „Университетът позволява през първата година да изпробваме различни курсове и специалности, ще се ориентирам и към бизнес или икономика“, разказва зрелостничката.

Ива Ичевска

Според нея, за да постига успехи един човек, освен че трябва да полага много труд, трябва да е целеустремен, да гледа напред и да не се отказва. „Първо трябва да се научи да губи. Няма победа без загуба преди това, от която да си извлечеш поуки. Аз съм перфекционист и винаги смятам, че е можело по-добре да се справя“, признава абитуриентката.

Дъщеря е на професор дфн Татяна Ичевска от Пловдивския университет, която чете лекции по българска литература след Първата световна война. От майка си Ива е наследила любовта към литературата – пише стихове и есета. „Миналата година участвах в конкурса на Фондация „Стоил Куцев – Даскала“ за есе. Трябваше да пишем по проблем, който си изберем от творбата на Хемингуей „Старецът и морето“. След като постигнах високи резултати, ме поканиха на летен лагер в Ахелой заедно с други изявени ученици. Гостуваха ни писателите Антон Баев, Елка Димитрова и Йоанна Елми, имахме майсторски класове и писахме различни творби на интересни теми“, спомня си възпитаничката на Английската гимназия в Пловдив.

Благодарна е на майка си, че й дава творческа свобода и я подкрепя във всяко начинание.
Ива е сред изявените изпълнители на „Арт войс център“ с вокален педагог Румяна Иванова, печелила е много награди.

На английски и немски чете книги в оригинал. Притежава DSD – немска езикова диплома и сертификат С2 на Кеймбридж за владеене на английски. Тя е категорична, че младите хора имат бъдеще в България и могат да получат добро образование тук, за да градят успешна кариера.

Съветът й към по-малките: „Пътят към успеха е труден, но когато човек вярва в себе си, научи се да губи и не се отказва, е възможно да постигне много. Стремейки се към успеха, човек не бива да забравя, че животът не е състезание и не бива да се сравнява с другите, а да се концентрира върху себе си. Да прави това, което смята, че може да го развие като личност и да го превърне в добър човек“.

Довечера Ива Ичевска ще блести в лилава рокля на абитуриентския си бал в Гранд Хотел Пловдив. Преди това ще отпразнува 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Миналата година на нея се падна честта на произнесе емоционално слово пред паметника на Кирил и Методий на площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия, където традиционно Пловдив отбелязва празника.

 

Част от постиженията на Ива Ичевска:

Спечели златен медал в групата си (Senior Secondary – 10-12 клас) на Thailand International Mathematical Olympiad, в която се съревновават 310 участници от 14 държави през 2022 г. В Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area Mathematical Olympiad (Big Bay Bei) също завоюва злато в своята състезателна група, в която участват повече от 250 души от 20 държави.

Представя се блестящо в HKIMO – Hong Kong International Mathematical Olympiad и грабва световната вицешампионска титла и златен медал в своята група. Състезава се с 280 участници от 17 държави.

Ива отново се окичва със злато на финала на Word Mathematics Invitational WMI, който се проведе през юли 2022 г. Носител е на сребърно отличие на финала на Asia International Mathematical Olimpiad AIMO.

Печели първо място и на XXXI Математически турнир „Черноризец Храбър”. Златен медал получава и на есенния и зимния кръг на Международния математически турнир „Математика без граници”./ПловдивПрес

Още новини по темата

Гордостта на Английската: Емил Манчев е лауреат на олимпиадите по български и немски

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...