Новини от Пловдив » Важно » Канонизираха за светец компютърен вундеркинд, починал на 15
Важно Суматоха

Канонизираха за светец компютърен вундеркинд, починал на 15

Роден в Лондон тийнейджър, който умира от левкемия на 15-годишна възраст, ще стане първият милениал светец на Католическата църква. Карло Акутис е компютърен вундеркинд, който преди смъртта си през 2006 г. помага за разпространението на римокатолическото учение онлайн. Папа Франциск постанови, че на Акутис е приписано второ посмъртно чудо, което дава право на тийнейджъра да бъде канонизиран.

Акутис е роден в Лондон през 1991 г., а като дете се премества в Милано с италианските си родители Андреа Акутис и Антония Салцано. От общо 912 души, канонизирани от папа Франциск, най-скорошната дата на раждане на кононизиран преди това е била 1926 г.

По-рано Салцано сподели пред вестник Corriere della Sera, че от тригодишна възраст синът й поискал да посети църквите, покрай които минали в Милано, и дарявал джобните си пари на бедните хора в града. Тя казва, че Акутис предлага подкрепа на съученици, чиито родители се развеждат, защитава връстници с увреждания, когато са тормозени, и носи храна и спални чували на хората, които спят на улицата в Милано.

Акутис е поставен на пътя към светостта, след като папа Франциск одобрява приписвано му чудо: седемгодишно момче от Бразилия се възстановява от рядко заболяване на панкреаса, след като влиза в контакт с една от тениските на Акутис. Един свещеник също се е молил на Акутис от името на детето.

Специализираното звено на Католическата църква за проучване на валидността на чудесата, наречено Медицински съвет на Конгрегацията за каузите на светците, вече разследва твърденията, че жена от Коста Рика се е радвала на чудодейно възстановяване след инцидент с велосипед във Флоренция през 2022 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...