Новини от Пловдив » Важно » Кметът: Пловдив е духовност! Гордеем се с Вас, учители!
Важно Градът Култура Образование Пловдив Пловдив Важно Празникът

Кметът: Пловдив е духовност! Гордеем се с Вас, учители!

Галина ГЕОРГИЕВА

„24 май е най-светлият празник на духовността, книжовността и корените ни. Нашите корени определят нашата идентичност. Наследници сме на древен народ, а създаването на българската азбука е непреходно дело с европейски измерения, едно от най-големите исторически събития от края на девети век.

Такъв е Пловдив и днес – град на познание, град на образование. Пловдив е духовност, Пловдив е култура. Честит празник! Гордеем се с Вас, учители!“,

каза пред паметника на Светите братя Кирил и Методий кметът на Пловдив Костадин Димитров, който по традиция дава началото на градското тържество за Деня на българската просвета и култура.

„От децата, които днес ще участват в това шествие на духовността, зависи да пазим и да предаваме великото дело на Кирил и Методий. Защото създаването на българската книжовност е непреходно дело с европейски измерения. Това е едно от най-големите исторически събития от края на 9 век. С това дело нашите предци показват, че са древните благородници на Европа. Такъв е Пловдив през вековете. Такъв е и днес – град на образование, град на познание. Благодаря, гордеем се с Вас, учители, просветители, хора на словото, хора на писмото, хора на четката, на музиката, на културата. Защото Пловдив е духовност и култура, и онази искра на познанието, която всеки от Вас разпръсква. Честит празник!“, каза още кметът Димитров.

Учениците от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ също отбелязаха приноса на Пловдив и на тяхното училище за развитието на книжовността, българския дух и всенародното честване на 11 май, което е тръгнало именно от тук.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова също отправи поздрав за светлия празник.

„Виждам, че сърцата Ви лекуват. Да вдигнем високо чела. Книгата е знание, а знанието е свобода. Делото на Светите братя Кирил и Методий е национално съкровище. Време е всички заедно да обединим усилията си и да съхраним бъдещето на България“, каза Иванка Киркова.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай също се обърна към пловдивчани.

„Възлюбени в Христа Бога братя и сестри, за празника на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий ще се говори много. И всякога ще бъде недостатъчно. Защото не може да се постави в ограниченията на някакви рамки епохалното и велико дело на Светите братя. Дело, което преминава границите на вековете.

В 1851 година се празнува този празник, и всеки път той свети по-светло, дарява с по-голяма сила, изгрява велика надежда. Промислително на днешния ден Светата църква ни призовава ние да благодарим на Бога за това,че над нашия народ изгря велика светлина. Светлината на богопознанието, светлината на незалязващото слънце на правдата, и тая светлина в мрака свети и мракът я не обзе“, каза митрополит Николай.

„На Светите братя Кирил и Методий да изплетем венци от благодарност, да украсим сияещите им в святост образи със славословия, с признателност и поклонение. Не бива никога да забравяме, че българското училище  е рожба на българската църква, на Светата православна вяра, празник на всички творци на духовна култура.  Отечески и вседушевно Ви поздравявам!“, обърна се към присъстващите на тържеството Пловдивският митрополит.

Пред паметника на Кирил и Методии на площад „11 май“ с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на признателност от институции и граждани.

След което беше дадено началото на традиционното празнично и тържествено шествие в чест на Кирил и Методий през централната част на Пловдив. То се предвожда от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...