Новини от Пловдив » България » Силвия Рангелова, Фейсбук: Никога не съм разбирала този празник
България Култура Мнения Празникът ФБстатус

Силвия Рангелова, Фейсбук: Никога не съм разбирала този празник

Назаем от Силвия Рангелова, Фейсбук

Непопулярно мнение:
Никога не съм разбирала този празник. Винаги ми се е струвал твърде изкуствен и… соц (а под „соц“ разбирайте „задължителен“, „принудителен“. Като плачът по време на погребението на Ким Чен Ир). Изкуствен, с тези помпозни паради и хорови изпълнения на „Върви, народе възродени“.
А какво всъщност честваме?
Ден на светите братя Кирил и Методий ли? На българската азбука? На просветата и културата или на славянската книжовност?
А да, на всичко взето заедно…
Защо?
Каква просвета празнуваме днес, като статистиките за грамотността на поколенията става все по-лоша и по-лоша. На фона на това учители и университетски преподаватели не спират да мрънкат, че заплатите им били обидно ниски… И аз питам „На базата на какво качество на образованието (просветата) се претендира?“
Още докато аз бях ученичка 100% от преподавателите не търсиха различни начини, по които да представят материала. Ако разбереш – разбереш. Ако не – „Отивай при патките от „в“ – клас“, както казваше един учител по математика.
И децата се смеят…
На друга даскалица ѝ беше много важно 60% от времето на часа да се прави на „готина“ и да върти очички на пуберите, а на трета – да демонстрира власт като унижава учениците, които не ѝ се „подчиняваха“.
Да не продължавам…
И да, знам, че децата са зли и могат да се качат на главата на всеки, но на учителите нали това им е работата, която ТЕ сами са си избрали. Да бъдат възрастният в стаята и да се опитат по всички начини да просветят бъдещите възрастни пред себе си.
В университета положението беше още по-трагично. Да, там си зависеше от нас дали ще си вземем знанието или не, но преподавателите бяха тези, които трябваше да ни дадат поне насока за това къде да го търсим това знание. Което ми припомня ужасяващото отношение и бюрокрация в библиотеката в града. (За щастие сега достъпът до информация и литература е много по-лесен и то не благодарение на Библиотеката). Никога няма да забравя как седяхме и чакахме преподавателят си да благоволи да дойде за лекция, а той, нашият, без да ни уведоми, че няма да имаме занятие, отишъл да дава интервюта в сутрешния блок…
Та… Стигнахме до културата. Думата идва от латински и означава възпитание, образование, развитие, приспособяване.
И културата, едно от основните ѝ значения е – „Цялостен модел на човешкото познание, вярвания и поведение, зависещ от способността за символно мислене и социално образование“.
Кое в обществото ни говори за култура, която е повод за гордост и празник? Може би политическата риторика. Или нивото на журналистиката, която пуска „скандални“ записи, предавания и т.н. Ооо, сетих се – толерантността на пътя и спазването на правилата за движение. Или не, не – опазването на околната среда и изхвърлянето на отпадъци в обозначените места. А най-вероятно е зачитането на чуждото мнение и активна гражданска позиция и високят процент избирателна активност. Или може би отношението на лекарите към пациенти.
 Ами не, днес не е ден, в който като някакви тетки да „призоваваме“ да не се използват чуждици. Днес е ден, в който да възпитаваме – разбиране. Защото азбуката и словото са ни дадени точно за това – да можем да се разбираме един друг.
Днес е ден, в който да обърнем внимание на обществото си и да се опитаме да направим нещата по-добри.
Но за да се случи всичко това не е нужно да маршируваме по Главната и да пеем „Върви, народе възродени“ с устенца на „орехче“, а да разбираме смисъла на думите.
Честит 24-ти май!
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...