Новини от Пловдив » България » Столтенберг в София: Ще покажем, че НАТО се адаптира и променя
България Важно Войната в Украйна Политика Свят

Столтенберг в София: Ще покажем, че НАТО се адаптира и променя

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри Парламентарната асамблея на НАТО в София. „Ние сме решени да покажем, че НАТО се адаптира и променя. Войната в Украйна трябва да спре. Съюзниците предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна, но е необходима и икономическа и хуманитарна помощ. НАТО дава основната помощ. Това позволи на Украйна да се защитава и да освободи 50 процента от завзетата от руснаците територия. Нанесоха големи загуби на руските сили. Това са важни победи. А ние от НАТО помогнахме за това. Проблемът е, че не предоставихме на Украйна това, което обещахме. Боеприпасите и системите закъсняват. Това има тежки последици на фронта, за украинците е трудно да защитават земята си, няма да се справят на бойното поле. Виждаме руските удари, необходимо е да се засили помощта. 60 милиарда повече има за Украйна, но бавенето на доставките води до сериозни проблеми“, каза Столтенберг.

„За мен е чест да се срещам с парламентаристи от целия свят, защото точно парламентите решават какво се прави в НАТО и представляват демократичните институции, които Алианса защитава. Така започна речта си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на военния алианс, която се провежда в България. Той поздрави Швеция заради пълноправното членство в НАТО. „Ние успяхме да се приспособим към един променящ се свят. На срещата на върха във Вашингтон ще покажем, че НАТО се променя и адаптира. Сега живеем в един по-опасен свят и Алиансът трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността“, подчерта той. Столтенберг посочи, че основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, а да я предотвратява и да гарантира мира. „Предотвратяването на войната се прави чрез възпиране и отбрана“, заяви той. И допълни, че трябва да се гарантира, че атака срещу една държава ще предизвика отговор от целия Алианс. „Имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО – Украйна, Грузия, Молдова“, заяви още той. „Във Вашингтон трябва да покажем, че ние работим върху плановете за възпиране на войната и отбраната, но планове без необходимите сили нямат стойност“, каза Столтенберг. Генералният секретар на Алианса заяви, че втората основна тема на срещата във Вашингтон ще бъде войната в Украйна. „Русия трябва да спре да напада една суверенна държава. Това е недопустимо. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ на Украйна. Необходима е и хуманитарна, и икономическа такава. Когато говорим за военна помощ, 99% от нея е предоставена от Алианса, което даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира в началото на войната“, добави той. Според него за украинците ще бъде много трудно, ако не получат подкрепа за въздушната си отбрана. Недоставянето на обещаното доведе до сериозни последици, е позицията му. Столтенберг изрази надежда, че до срещата във Вашингтон ще се постигне договорка за по-силната роля на НАТО и предоставяне на средства за Украйна. „Необходима е не само по-добра организация, но и по-дългосрочен финансов ангажимент, НАТО работи по този ангажимент“, подчерта той.

„Третата важна тема ще бъде глобалните партньорства и по-точно страните от Азиатско-тихоокеанския регион“, обясни главният секретар на НАТО. Той напомни, че „най-големите доставчици и подкрепящи войната на Русия в Европа са в Азия“. Столтенберг каза, че Китай работи в режим на военна икономика, доставя микрочипове на Русия и продължава да укрепва търговските си отношения със страната. Той допълни, че другият доставчик на военна помощ е Иран, който осигурява дронове. Столтенберг допълни, че Северна Корея изпраща боеприпаси. Той завърши речта си с думите, че „живеем в по-опасен свят, в който се води пълномащабна война в Европа и в Близкия изток“. „Необходимо е съюзниците да бъдат по-сплотени“, допълни още Столтенберг.

Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме. Това заяви Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, на съвместен брифинг с председателя на Асамблеята Михал Шчерба.

Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

Много е важно да се отбележи, че, надявам се, в пленарното заседание ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация, посочи Митов.

Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции.
Също се надяваме, че разговорите ще доведат до по-засилено и ясно възприятие, че държавите членки на НАТО и колективният Запад се намираме в състояние на война по отношение на дезинформацията. Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и срещу НАТО като алианс. Това трябва да се осъзнае и приеме сериозно, а в крайна сметка да доведе до по-засилени колективни действия, каза още Даниел Митов.

Парламентарната асамблея на НАТО трябва да приеме своите препоръки за предстоящата през юли среща на върха на Алианса във Вашингтон, САЩ. София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията на Северноатлантическия договор. Днес е последният ден на форума, който започна в събота. Митов посочи, че е необходимо не само увеличаване на санкциите срещу Русия, но и по-доброто им прилагане. „Ние сме с Украйна до момента, когато тя извоюва победата и след това. Трябва да изоставим изкуствените червени линии. Европа е под обсада от Путин“, заяви председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михалков Шчерба на плолетната сесия в София.

„Нашата среща се случва в критичен момент. Трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ за Украйна. Европа е под обсада от Путин и неговите диктатори приятели“, каза Шчерба и добави, че тази година е изключителна важна и по друг повод – 75 години от създаването на НАТО и 25 от членството на България.

В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, които председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба ще представи пред държавните и правителствени ръководители.

В работата на пролетната сесия в София участват за пръв път и шведски парламентаристи, след като страната стана пълноправен член на Алианса.

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации  участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, посочват организаторите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...