Новини от Пловдив » България » Столтенберг идва в София
България Важно Политика

Столтенберг идва в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Той ще се срещне и със служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Посещението на Столтенберг става на фона на призива на украинския президент Володимир Зеленски за лично участие на президентите на САЩ и Китай в мирната конференция, насрочена за идния месец в Швейцария. Както и на фона на изказаното мнение на Столтенберг, че държавите, дали оръжие на Украйна, трябва да позволят използването му срещу Русия. Този призив обясни в София по време на асамблея на парламентите на НАТО Иехор Черниев от украинската парламентарна делегация:

„Ние се нуждаем от подкрепата на вашите държави. Всеки ден ни бомбардират с високоточни ракети, с дронове. В района на Харков знаехме къде и кога Русия натрупа военната си мощ близо до нашите граници, но не можехме да ги ударим, защото не ни беше разрешено. А руските системи в същото време удрят на наша територия. Не искаме да удряме Москва или Кремъл, а само легитимните военни цели. Искаме само да демилитаризираме районите до нашите граници“, посочи Черниев и добави:

„Украйна успя да увеличи своето производство на снаряди, но нямаме финансови средства, за да го правим. Изразходвахме ги всичките пари от данъци и мита за храна и униформи на военните. Затова молим вашите държави да организират съвместно производство в Украйна. Дори сте добре дошли да дойдете в Киев, в Украйна. Вероятно все още равнището на производство в Европейския съюз на муниции не може да задоволи и нужните на Украйна, и за попълване на европейските запаси след тези две години инвазия. Затова искаме да създадем съвместни предприятия с вашите компании на територията на Украйна, които да ускорят нашето производство. Тези средства са ни нужни вчера, а не днес“.

Преди близо месец България също съобщи, че е „изпратила поредната военна помощ за Украйна“. Данните от формулировката на съобщението водят до решението на парламента от миналата година, според което България дава „неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети“.

Още тогава Русия предупреди, че предаването на ракети за системите С-300 България ще наруши международното право.

Очаква се Столтенберг да обсъди с българските власти въпроси за укрепване на Източния фланг на НАТО, модернизацията и финансирането на армията. България иска НАТО да разположи у нас системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси. Очаква при нужда и увеличаването до бригада на многонационалната бойна група.

Това е третото посещение на Йенс Столтенберг у нас за почти десетгодишния му мандат.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...