Новини от Пловдив » България » Христо Иванов подаде оставка като шеф на “Да, България”, отказва депутатско място
България Важно Избори 2024 Мнения Политика

Христо Иванов подаде оставка като шеф на “Да, България”, отказва депутатско място

Христо Иванов

Христо Иванов подаде оставка от като председател на “Да, България” и декларира, че няма да се кандидатира за партиен лидер отново. Отказва се и от депутатското си място в 50-ото Народно събрание, но ще помага на партията си без да е в ръководните ѝ органи. Решението му е подкрепено от Изпълнителния съвет на “Да, България!”.

“Този изборен резултат налага поемане на лидерска отговорност. Колегите подкрепиха това решение. С акта си искам извинението на избирателите за всичко, с което съм ги разочаровал или разколебал. Благодаря на хората, които излязоха и гласуваха – знам, че за мнозина от тях това е било трудно решение”, каза той на пресконференция в централата на партията.

Христо Иванов направи оценка на провеждания от него политически курс като  търсене на диалог за преодоляване на политическата криза и то в условията на започналата война в Украйна и произтичащите от това заплахи за България.

“След началото на войната за нас стана ясно, че България не може да си позволи да се носи по течението – въпреки всички политически различия, и че трябва да се състави правителство, което обаче да е реформаторско и да разрешава дълбоките причини за кризата, а те са корупцията и беззаконието, разграждането на институциите и недоверието на хората към тях. С колегите от ДСБ и “Продължаваме Промяната” започнахме да аргументираме такъв курс от 2022 г. Продължавам да смятам, че той е правилен. Но не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели в него. И аз като лидер трябва да поема отговорност”, каза Христо Иванов.

И добави, че този политически курс е бил взривен от Борисов и Пеевски. “Ориентираха се по това, че не не успяваме да мобилизираме подкрепа за този курс, възползваха се от нашата слабост и ще видим оттук нататък да консумират властта  както си знаят. Но има и надежда, защото макар и половината от нашите избиратели да не излязоха да ни подкрепят, те не отидоха да гласуват за друга формация. Т.е. разговорът е още възможен, но той изисква поемане на отговорност, изисква отваряне на нова страница и разбиране, че не можем просто да твърдим, че сме добрите”, каза политикът.

Христо Иванов заяви, че не вижда алтернатива на тази политика, която е водил досега. И е уверен, че ако един ден отново има политическа воля за нея, и ако Конституционният съд не ревизира промените в съдебната власт, реформите ще продължат оттам, откъдето са били спрени. Но напомни, че ДПС и ГЕРБ са обявили, че ще пишат свой Закон за съдебната власт, което означава, че искат да консумират цялата власт. “Ще бъдат силно изкушени да заключат вратата на кухнята и да останат насаме с хладилника. Правителство на преяждането с власт знаят как се прави. Боя се, че става дума за тежка Пирова победа, но пирът ще го плащаме всички ние”, предупреди подалият оставка партиен лидер.

Иванов увери, че не се поставя на преразглеждане въпросът за коалиционния формат ПП-ДБ. Но, по думите му, предстои да се води разговор за това, как да се надгради представителството на демократичната общност и че той ще се води на първо място с ДСБ и ПП, както и с други формации.

Той припомни, че преди година и 4 дни беше избран кабинетът “Денков”. “В речта си в парламента тогава ясно казах, че ние излъчваме правителство с цената на огромен компромис. И че той си струва, само ако бъдат проведени реформи за начина, по който се упражнява властта – съдебна власт, регулатори, служби. Ако това не се случи, съм готов да поема политическа отговорност. Днес я поемам”, каза Иванов./ПП

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...