Новини от Пловдив » България » Ирен Кривошиева и синът й Владимир спорят с ОбС за паметника на Стефан Данаилов
България Важно Култура Общество Театър

Ирен Кривошиева и синът й Владимир спорят с ОбС за паметника на Стефан Данаилов

Недоволство заради мястото, определено за издигане на паметник на Стефан Данаилов. Столичният Общински съвет предлага той да бъде поставен в градинката, която носи името на обичания български актьор и се намира в близост до Семинарията и улицата, на която Ламбо е живял. Актрисата Ирен Кривошиева и общият им син Владимир Данаилов обаче настояват паметникът да бъде в градинката пред Народния театър, където той е творил, предаде БНТ.

В края на т.г. ще се навършат 5 години, откакто ни напусна любимецът на поколения – Стефан Данаилов. Малко след смъртта му майката на неговия син Ирен Кривошиева започва да събира подписка за издигането на паметник на Ламбо. Общинарите одобряват идеята, но не и предложеното място пред Народния театър.

В градинката в близост до Семинарията, която вече носи името на Стефан Данаилов, от Столичната община предлагат да бъде поставен и паметникът на обичания актьор.

Наследниците му обаче не са съгласни, макар че от това място започва и улицата, където е живял. Допускат, че зад решението има и политически пристрастия.

„Колко време мислите, че той е прекарвал в къщата си, която се намира до Семинарията? Паметник се прави там, където хората минават и там, където е сърцето му. Неговото сърце беше в Народния театър, в парламента и всичко, което е наоколо“, заяви Ирен Кривошиева.

Според експертно-художествения съвет, разгледал идеята, пространството пред Народния театър е твърде претрупано.

„Искаме по някакъв начин да съхраним историческия вид на центъра на София и да не допускаме прецедент, който би повлякъл след себе си други такива желания за още достойни българи и така да се прекали с паметници“, допълни проф. Георги Янков, председател на експертно-художествения съвет.

Автор на паметника ще бъде скулпторът и наследник на Стефан Данаилов на министерския пост – Вежди Рашидов. В проекта го е изобразил така както ще остане за най-дълго в съзнанието на своите почитатели.

„Този образ, който е запомнен най-добре от хората – това са средните му години. Този Стефан трябва да съдържа в погледа му онзи Стефан, който носеше и таланта, и разума, и готиния приятел“, каза още скулпторът Вежди Рашидов.

Между 80 и 100 000 хил. лв. ще струва по предварителни изчисления изработването на паметника. Средствата тепърва трябва да бъдат събрани. А издигането му зависи от намирането на съгласие.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...