Новини от Пловдив » Важно » Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам
България Важно Избори 2024 Мнения Политика

Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам

ГЕРБ излъчва преговорен екип за срещи с партийно представените партии. Той ще бъде съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Кабинет ще има, премиерът ще е от ГЕРБ, аз няма да се кандидатирам. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов в първи коментар след вота 2 в 1.

След няколко дни мълчание, най-накрая ГЕРБ отговаря на важните въпроси около съставянето на ново правителство и връчването на първи проучвателен мандат.

Може би датата, която са избрали не е случайна, тъй като днес, 13 юни, лидерът на най-голямата партия у нас Бойко Борисов отбелязва своя рожден ден.

По думите на Борисов е необходим експертен кабинет, доминиран във важните министерства от ГЕРБ. „Искаме от наши кадри да са премиер, външен и военен министър. Трябва всеки да надмогне егото си. Другият изход е септември да ходим на избори. Мария Габриел няма да участва в кабинет на ГЕРБ“, категоричен е той.

Според него победата на партията във вота е категорична. Не е време за самохвалство и егоцентризъм, нито за противоборство между институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ултимативното говорене и биенето в гърди, сърдитите и дезертиралите – не е време за тях. Светът е във война и пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени“, посочи той.

„Над 11% сме над втория, а си задаваме въпроса дали ще има правителство. Имаме обаче един депутат по-малко. Интересни са ми е колегите от малките партии, които бързат да кажат, че трябва кабинет, но няма да участват в такъв. Те могат да говорят от името на народа, но не и ние. ГЕРБ обаче не го и прави“, подчерта Борисов.

От своя страна Томислав Дончев подчерта, че победата е важна. „В 174 общини печели ГЕРБ-СДС. Случи се след години опити, след като голяма част от институциите неуспешно опитаха да унищожат нашата партия. Първият е първи, дори да е с един процент разлика, въпреки опитите да се внуши друго, в това състезание си има ред. Подкрепата за нас се върна във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе. Добрите ни резултати се дължали на това, че имаме присъствие в местната власт. Очевидно е, че можем да получаваме добри резултати и когато нямаме присъствие в местната власт. Подобен анализ можем да направим и за София, където печелим в 9 района. Преференциалният вот е от голямо значение – Рая Назарян има 1000 повече преференции от Лена Бориславова. Георг Георгиев има два пъти повече преференции от Кирил Петков в Перник“, заяви той.

След това думата взе Бойко Борисов. „Аз съм „за” парламент, правителство, президентство – по общите национални въпроси да има разбирателство. Как е правилно според мен да се подходи, защото всички казват, че не може да се направи правителство, не искаме да се ангажираме, ама да не се ходи на избори. Тази победа ни даде 11% разлика, но един депутат по-малко. И сега Бойко да се оправя, коментира той.

„Обръщам се към всички лидери на партии – ултимативното говорене, биенето в гърди, сърдитите, дезертиралите, не е време, защото виждате, че светът е във война и пред голяма война. Времето е за мъдри мъже и жени. Разбира се, не бих пропуснал, защото говорят за умните и красивите, нашето е по-умно и по-красиво. И Деница ги би, и Теменужка ги би. Битката ми с Асен Василев е показателна”, отбеляза той.

Бойко Борисов

„Ще излъча преговорен екип и се обръщам към всички колеги. Това ще бъдат Теменужка, Рая и Деница. От понеделник ще се свържем и ще поканим лидерите на всички партии и ако може да се сложат на една плоскост и да се работи едновременно, поради изострените отношения на лидерите, мисля че би било работещо. Президентът е прав за черния пиар. Гледахме се от билбордове. Денков, Борисов, Делян и народът отговори. Сега може да пишат – първи, втори, трети. Отговор на този въпрос даде народът. Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ.

Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да успокоим възможностите за преговори. Ако има отговорни държавници, които да не стоят отстрани и да се подхилкват, защото преди няколко месеца ви казах че коалиция с ДПС няма да направим, колегите не бяха почтени, защото през тези 9 месеца колегите работеха с ДПС.

По всички важни теми си слагахме подписите – Бойко Борисов. Кирил Петков, Делян Пеевски и Христо Иванов. Внасяхме в парламента с подписите си, с имената си.

Всички сме се възползвали един от друг, за да работи парламентът. Аз нямам нито един разговор и нито една среща с Делян Пеевски след разпускането на парламента. Единственият шанс да има правителство е всеки да надмогне егото си. Премиер, външен министър, отбрана – това дават резултатите и ако може с отговорните политици да влезем в диалог и да се намерят най-добри експерти, в първия мандат единствено възможен, да се състави правителство. Не се ли състави, експериментът с втория, петия, третия, няма да се повтаря повече.

Всички трябва да знаят, че диалогът, експертите, са в първи мандат. Ако това не се случи – септември избори. Всички говорят колко е пагубно и лошо. Хората имат нужда от правителство. Ние сме на вратата на сухопътен Шенген за еврозоната, защото съм водил този разговор“, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че премиерът, външният министър и отбраната трябва да бъдат на ГЕРБ и това е условие.

„Ходят по селата и гората, защото още не могат да осъзнаят, че заради един министър няма правителство тяхно сега. Трябва да се водят преговори, защото светът е разделен“, обясни той.

Борисов заяви, че има рядък шанс за правителство и припомни, че много милиарди от Европа са загубени в последните 9 месеца.

„Нека понесат това, което ние понесохме. Това беше единствения начин да има правителство, а сега единственият начин да има правителство е този. Друг няма“, отсече той.

Лидерът на ГЕРБ разкри, че има предвид конкретен човек за председател на парламента, но още няма да го обявява.

„Не може да ме изненада нищо вече в българската политика. Има озадачаващи неща, вълни и след това падения. И то огромни вълни и огромни падения. Помните, че само преди 6-7 месеца г-жа Ваня Григорова щеше да стане, ако не бяха ала-бала нещата, кмет на София, а сега не мина 2%.

Петък е еврото по футбол. Ще има милиарди зрители на първия мач. Сряда, четвъртък ще се гледат наполовина, ще втръснат. След 11 избора, това състезание омръзна и затова е ниска избирателната активност. Идват нови играчи, явяват се, излизат на сцената и приключват. Не трябва да втръсваме на хората. Тези, които управляват, трябва да управляват, да си понасят пасивите. Ставал съм три пъти премиер с видим резултат“, припомни Борисов. Той обяви, че мария Габриел няма да е в преговорния екип, защото има друга работа.

Той заяви, че съжалява за Христо Иванов, защото работи с него от месеци.

„Ще видим реванша. Ясно казахме, че така както сме работили с ДПС по политики и предлагаме на всички партии това, това е наше право. В същото време, с подобни изказвания ще отидем на избори. Ако всички мислят по този начин и в понеделник го заявят на преговорните екипи, президентът ще каже кога пак отиваме на избори. На реванша още повече ще ни накажат хората“, обясни той.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че Корнелия Нинова неведнъж е заявявала, че няма да работи с ГЕРБ, което означава, че те едва ли ще се включат в експертно правителство.

„Излязоха всички организации, които бяха на изборите в България и казаха, че изборите са честни, демократични и правилно проведени. Кое е асиметрично в случая да присъства втори“, каза той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...