Новини от Пловдив » Градът » Оставиха в ареста учителка, запалила апартамент в Стара Загора
България Градът Общество Пловдив

Оставиха в ареста учителка, запалила апартамент в Стара Загора

Снимка:Радио Стара Загора

Пловдивският апелативен съд остави в ареста обвиняемата В. Д., която обжалва, взетата спрямо нея от Окръжен съд – Стара Загора, мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Срещу нея е повдигнато обвинение за това, че на 04 юни тази година в  Стара Загора, е запалила апартамент, собственост на Т. Д., ползван от сина му М. Т., като пожарът е представлявал опасност за живота на М. Т. и приятелката му Р. П., които са били вътре в апартамента, когато обвиняемата е запалила входната врата.

Според прокуратурата е имало опасност пожарът да се разпростре върху други имоти. За палеж Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Обвиняемата, която работи като старши учител в Основно училище в Стара Загора и адвокатът й, поискаха съдът да отмени „задържането под стража“ на В. Д. и да й наложи мярка за неотклонение „подписка“ или „домашен арест“, за да се грижи за малолетната си дъщеря. Прокурорът обяви, че е против промяната на мярката за неотклонение в по-лека.

Апелативният съд, след анализ на събраните в хода на досъдебното производство доказателства, прецени, че жалбата на В. Д. е неоснователна, тъй като от разпити на свидетели, от протоколи за оглед на местопроизшествието и албуми от пожара, от протоколи за разпознаване на обвиняемата, която е купила туба с бензин преди пожара и др., може да се направи обосновано предположение, че тя е съпричастна към престъплението, в което е обвинена.

При пожара е изгорял запаления апартамент, а частично е обгорял и съседен имот, като има данни за пострадало лице с изгаряния, което е било вътре в горящото жилище. Съдът приема, че няма опасност обвиняемата да се укрие при по-лека мярка за неотклонение, но може да извърши престъпление, тъй като по делото са налице доказателства, че повлияла на свидетел по делото да промени показанията си.

Съдът счита, че извършеното от жената е предварително обмислено и планирано от нея, като след палежа тя се е опитала да си изгради алиби чрез своя приятелка. Деянието, в което В. Д. е обвинена е с висока степен на обществена опасност, счита съдът. За това въззивния съд остави в сила определението на Окръжен съд – Стара Загора, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемата.
Определението на Апелативният съд е окончателно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...