Новини от Пловдив » България » Започват пълен одит и проверка на Агенцията за борба с градушките
Агро България Важно Общество

Започват пълен одит и проверка на Агенцията за борба с градушките

Снимка: Meteo Bulgaria

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министърът на земеделието Георги Тахов, предаде БНР.

Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата й. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от кмета на община Нова Загора Галя Захариева кризисен щаб.

Снощи пороен дъжд, придружен с градушка с големината на яйце, причиниха щети по сградите, автомобилите и зелената система на града и унищожиха реколта в 8 населени места в общината.

Относно проверката в Изпълнителната агенция за борба с градушките министър Тахов каза пред земеделците в Нова Загора, че нищо няма да се спести и нищо няма да остане скрито. „Аз лично към днешна дата не бих казал, че имам някакви съмнения в работата ѝ, но по-скоро искам да надградим ефективността, а това става именно през отчитане на реалното състояние, което е“, коментира министърът.

Директорът на Агенцията за борба с градушките Валери Ценов обяви, че от началото на сезона са изстреляни над 9 хил. ракети, а само днес 890 ракети. Той коментира появилите се мнения за качествата на ракетите. „В последната обществена поръчка имаше една фирма, която произвежда такъв тип ракети със съответните сертификати и съответните спецификации. Реагентът, който е заложен в ракетите, е сребърен йодид. По спецификация той трябва да отговаря на определени условия, определени количества градови зърна да внася в облака. Тази спецификация е гарантиран сертификат“, обясни Ценов.

Министър Тахов обяви какви мерки са предприети за бързото обезщетение на селскостопанските производители, засегнати от бедствието. „Разпоредил съм на областните и общинските служби по земеделие да направят пълен мониторинг на щетите и от там нататък е създадена необходимата организация за бързото предвижване на преписките, констативните протоколи и реалното им изплащане през механизма на държавната помощ“, заяви министърът.

Кметът на Нова Загора Галя Захариева обобщи ситуацията около щетите в града по време на съвещанието на кризисния щаб. „Утре и в неделя всички екипи ще работят докато не приключим с почистването навсякъде на територията на града. Ток има навсякъде. Остана един малък квартал в село Асеновец. В понеделник вероятно ще направим и пълния преглед на всички общински сгради, за да видим каква е ситуацията и какво можем да изпратим на междуведомствената комисия за справяне с бедствия и аварии“, каза Захариева.

След заседанието на кризисния щаб министрите отидоха на оглед на засегнатите площи в района.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...