Новини от Пловдив » Важно » Здравка Евтимова: Талантът нищожества не търпи!
Важно Градът Книги Култура Мнения Пловдив Пловдив Важно Чети с ПловдивПрес

Здравка Евтимова: Талантът нищожества не търпи!

„Започнеш ли да пишеш, за да си удобен, да те похвалят или за някаква награда, поставяш един нищожен човек в центъра на своята вселена. А талантът нищожества не търпи“, каза в Пловдив известната по света българска писателка Здравка Евтимова. Тя беше част от дискусия на Агенцията за бежанците на ООН в НБ „Иван Вазов“ като част от програмата на Литературен фестивал „Пловдив чете“.

С присъщата си мъдрост, Евтимова изрази съпричастност към превратностите на съдбата на всички бежанци по света и припомни, че независимо от различията, всички сме човешки същества и имаме нужда от надежда, помощ и топлина, когато сме притиснати и изживяваме трудности. „Отворете сърцата си, опитайте се да разберете хората насреща, какво преживяват и как се чувстват“ ,привоза Здравка Евтимова.

И обясни в какви принципи изповядва като човек и писател. „Никога не бих написала нещо, в което не вярвам, не бих си изкривила душата да раболепнича, да се подмазвам на някого заради позицията, която заема, за да получа някаква награда или някакъв пост. Никога не съм го правила и никога няма да го направя. Защото талантът е нещо много крепко и го казвам това и на студентите си.

Талантът расте с истината. Когато започнеш да пишеш така, че да си удобен на някого, за да ти кажат „Браво, моето момче!“, да те публикуват, ти усещаш, че си сложил един нищожен човек в центъра на своята вселена. А талантът нищожества не търпи.

Затова, млади хора, и Вие, които отглеждате деца, нека младите и талантливи хора имат усещане, че са силни, достойни, че са стойностни, но помнете, че стойността умира, когато отива в служба на лъжата. Няма да лъжа! Няма да забогатея, но няма да лъжа. Затова съм щастлив човек“, каза още Здравка Евтимова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...