Новини от Пловдив » Свят » На форума в Швейцария 80 държави подкрепиха териториалната цялост на Украйна
Войната в Украйна Свят

На форума в Швейцария 80 държави подкрепиха териториалната цялост на Украйна

Вебер отново потвърди подкрепата си за Зеленски Кадър: БТА

80 държави подкрепиха териториалната цялост на Украйна на заключителната международна конференция за мир в Швейцария.

Форумът приключи с финална декларация. В крайния документ от форума се призовава към зачитане на териториалната цялост на Украйна, диалог между всички страни за трайно уреждане на конфликта, освобождаване на всички военнопленници.
80 от участвалите общо 91 страни подкрепиха финалното комюнике на срещата. В декларацията се казва, че продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и създава рискове и кризи с глобални последици.
Финалната декларация в Бюргенщок препотвърждава принципите на суверенитет, независимост и териториална цялост на всички страни, включително Украйна, предаде БТА.

На форума министър-председателят Димитър Главчев заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във „Формулата за мир“ на украинския президент Зеленски. Премиерът припомни, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Димитър Главчев акцентира и върху постигнатия от България съществен напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво.

Ядрените страхове днес бяха във фокуса на срещата на върха в Швейцария, наред с продоволствената сигурност и връщането на депортирани в Русия украински деца.

Призивът на Путин към Украйна да се изтегли от южната и източната част на страната беше отхвърлен на форума.
„Текстът на финалната декларация е балансиран, взети са предвид всички наши принципни позиции“, заяви Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Във финалната декларация руската инвазия се нарича война – термин, който Москва отхвърля. Документът призовава украинският контрол на Запорожката АЕЦ и Азовските пристанища да бъде възстановен. Призовава и към подкрепа за териториалната цялост на Украйна и включване на всички страни в конфликта, за да се сложи край на военните действия.

Настоява се още за освобождаването на всички военнопленници и връщането на депортираните украински деца. Подчертава се, че заплаха или използване на ядрено оръжие в контекста на войната е неприемливо.

„Финалното комюнике остава открито за всички, които подкрепят Хартата на ООН. Важно е, че всички участници в срещата подкрепиха териториалната цялост на Украйна, защото без териториална цялост няма траен мир. Решихме да продължим общата си работа след срещата на по-техническо ниво – съветници и министри“, заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Бразилия, Индия, Саудитска Арабия и Мексико са сред 11-те страни, които не са подкрепили финалната декларация. Своето одобрение дадоха 80 държави, сред тях Европейският съюз, Съединените щати, Турция и Швейцария./ПП

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...