Новини от Пловдив » България » Прогноза: Една трета от служебните министри остават и в новия кабинет на ГЕРБ
България Важно Мнения Политика

Прогноза: Една трета от служебните министри остават и в новия кабинет на ГЕРБ

Служебният министър на туризма Евтим Милошев няма да запази креслото си в новия кабинет, който ще бъде съставен с мандата на ГЕРБ-СДС, пише Епицентър. бг.

Въпреки многобройните си медийни участия Милошев „не е направил нищо, докато е бил министър, е ефектът от шумните му акции е нулев“, била оценката на гилдията, която достигнала до централата на ГЕРБ и която иска начело на министерството да застане истински професионалист. Евтим Милошев получава неодобрението и на партньорите от ИТН, които имат идея за друга кандидатура, която да оглави ресора.

Поне една трета от служебните министри остават и в новия кабинет.

На първо място това е министърът на отбраната Атанас Запрянов, който се ползва с доверието на евроатлантическите ни партньори. Самият Борисов многократно е подчертавал професионалната експертиза на Запрянов, докато той беше зам.-министър на Тодор Тагарев, срещу когото ГЕРБ имаха много забележки.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов за трети път предстои да се закълне като министър. Той получава одобрения заради успехите, които постигна при овлядаване на миграционния натиск, заради ползотворните си контакти с колегите от Турция и заради успокояване на системата. Калин Стоянов успя да устои на зловредния натиск на бившия премиер Николай Денков и на бившия финансов министър Асен Василев и запази достойнството на служителите на МВР.

Професионалнисът Петко Николов също ще запази поста си като министър на икономиката, но правомощията му ще се разширят, защото се предвижда в министерството на икономиката да се върнат иновациите, както винаги е било. Раздялата беше направена от Кирил Петков, който създаде изкуствено ново министерство, за да удовлетвори властовите амбиции на Даниел Лорер.

След закриването на министерството иновациите служебният министър Росен Карадимов трябва да се завърне начело на Българската банка за развитие. Това обаче не е много сигурно, казват наши източници, защото за ББР ще се иска и изричната подкрепа и на останалите партньори в управлението.

С много добри перспективи за развитие като министър е финансистът Людмила Петкова, чиято работа като държавен ковчежник Бойко Борисов оценява много високо.

В земеделието ще остане и Георги Тахов, който е доказан експерт и професионалист. Вчера д-р Георги Тахов беше домакин на Българо-китайски бизнес форум, в който участваха представители на Шанхайския съвет за насърчаване на международната търговия и Международната търговска камара на Шанхай. Георги Тахов има сериозна програма за развитие на земеделието в България и овладяване на дисбалансите в сектора.

Бившият заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов – Мария Павлова ще остане и като редовен министър на правосъдието.

С особено одобрение се приема работата на министъра на образованието проф. Галин Цоков, който ще запази креслото си в трето поред правителство.

Очаква се министърът на енергетиката Владимир Малинов също да запази поста си, особено като се има предвид неговият опит като бивш директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД и председател на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“.

От кабинета със сигурност си тръгват освен Евтим Милошев и министрите на културата маестро Найден Тодоров и на транспорта Георги Гвоздейков.

Но ако към Милошев има критики, то министерствата на Тодоров и на Гвоздейков ще бъдат прехвърлени под опеката на ИТН, които имали други идеи за ръководствата им.

Външно министерство ще поеме Даниел Митов, чиито експертни качества в международната сфера не подлежат на съмнения.

По всяка вероятност Деница Сачева ще се завърне в социалната сфера с цялата си експертиза в тази област, която носи.

Не е ясно кой ще застане начело на спорта и на електронното управление.

Всеобщото одобрение на партньорите за министър-председател получава Росен Желязков, който се доказа като изключителен комуникатор, докато бе председател на 49-ото Народно събрание и който добре познава механизмите на изпълнителната власт.

Три дами – Теменужка Петкова, Йорданка Фандъкова и Рая Назярян са дискутирани за председател на 50-ото Народно събрание.

И трите имат качествата да застанат начело на парламентарната република за следващите 4 години.

Теменужка Петкова беше енергиен министър в правителствата на Борисов, премина през много изпитания и устоя на всевъзможен наттиск. Тя е изключително балансирана, ползва се с уважение, умее да изслушва и да овладява политически страсти.

Йорданка Фандъкова е един от най-успешните кадри на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. С четири мандата като кмет на София и без нито един личен или професионален скандал зад гърба си Фандъкова е извоювала респекта на политици, общественици и извън ГЕРБ.

Рая Назарян е новото откритие на Борисов, новото острие на ГЕРБ, което даказа своята юридическа експертиза в многобройни диспути и изказвания от трибуната.

Кого ще изберат депутатите начело на 50-ото Народно събрание, ще се разбере утре, когато ще бъде даден старт на новия парламент./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...