Новини от Пловдив » България » Държавата обсъжда създаването на гаранционен фонд за земеделците срещу бедствия
Агро България Важно

Държавата обсъжда създаването на гаранционен фонд за земеделците срещу бедствия

Снимка: Български фермерски съюз

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се случи на среща в Министерството на земеделието и храните, в която участва и председателят на Български фермерски съюз (БФС) Георги Стоянов.

Именно БФС поиска провеждането на подобна среща след опустошителни градушки в страната. Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов бързо пое инициативата по този важен проблем за земеделските производители, коментира Георги Стоянов.

Българският фермерски съюз настоя за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Фондът трябва да действа освен при градушки, които унищожават земеделската продукция, но и при наводнения и суша, заяви председателят на БФС Георги Стоянов. „В подобна трудна ситуация, земеделските производители имат нужда именно от навременна помощ и съдействие“, коментира той.

Според него трябва да се създаде работеща система за обезщетение и на тези земеделски стопани, чиито загуби са в количество и качество водещо до невъзможност за реализация на продукцията, макар и да не са претърпели 100 процента щета и пропаднали площи.

Целият бранш и МЗХ започва да работи по изработването на ефективен механизъм, посредством който да се осигури защита на всички стопани, претърпели подобни загуби, като ще се черпи опит от Европа. Вариантите са гаранционен фонд със застраховки и държавна помощ.

Български фермерски съюз предлага като част от възможните решения за преодоляване на проблемите, създаване на специален гаранционен фонд от държавата или по примера на Австрия – солидарна застрахователна система, с процентно участие в застрахователната вноска както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет.

Както вече писахме, за ефективна борба с градушките и опазване на земеделската продукция министерството на земеделието и храните стартира процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки. Това информира министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на срещата. Предвижда се изграждане на площадки и в райони, където към момента няма защита. Към Регионалната дирекция за борба с градушките в Старо село, област Сливен, ще бъдат изградени още 7 ракетни площадки, а към Регионалната дирекция за борба с градушките в Долни Дъбник, област Плевен, още 4 ракетни площадки. Министърът на земеделието информира също така, че е възложен и пълен анализ за максимално разширяване обхвата на градозащита на територията на страна.

Още по темата:

Правят 24 нови ракетни площадки срещу градушки

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...